Sistem dualnog obrazovanja od 2017. godine

Izvor: Mondo, 03.Mar.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistem dualnog obrazovanja od 2017. godine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi od 2017. godine mogao da bude promenjen način obrazovanja uvođenjem dualnog sistema.

Foto: Beta, Slobodan Miljević

U tom sistemu srednjoškolci i studenti istovremeno pohađaju školu i rade u firmi u kojoj se često kasnije i zaposle. 

Vučić je rekao da bi promena školskog sistema, odnosno primena švajcarskog modela predstavljala promenu sistema koja Srbiju treba da priliži modernom svetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
On je naveo da je dualni ili švajcarski sistem, po kojem se učenici i studenti kroz rad i školovanje spremaju za buduće zaposlenje, već proban u Srbiji i da se nešto u tom smislu radilo sa lokalnom samoupravom i privatnicima.

Vučić je podsetio da je kao učenik sistema srednjeg usmerenog obrazovanja tokom školske godine pohađao praksu u fabrikama.

Sistem usmerenog obrazovanja, poznat kao "Šuvarev sistem" po hrvatskom socijalističkom političaru Stipetu Šuvaru koji je pokušao da "reformiše školstvo", trajao je desetak godina, počev od 1977. godine.

U tom sistemu srednjoškolci su svakog polugodišta bili obavezni da po jednu radnu nedelju provedu na praksi u različitim frabrikama i vode radni dnevnik, a dobijali su i ocene za praksu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.