Siromaštvo u Srbiji:Deca i mladi ugroženiji od starijih

Izvor: Mondo, 23.Jul.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromaštvo u Srbiji:Deca i mladi ugroženiji od starijih

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, deca i mladi u Srbiji izloženi su većem riziku siromaštva nego odraslo stanovništvo, kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Ona je, na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za prava deteta, istakla da je stopa rizika siromaštva u 2017. godini za decu iznosila 30,5 odsto, a za mlade 29,7 odsto, što je premašilo stopu za opštu populaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koja je iznosila 25,7 odsto.

Napominje da su deca u Srbiji suočena sa sve manjim rizikom smrtnosti u najranijem periodu života i da je stopa smrtnosti dece do pet godina smanjena sa 18 smrtnih ishoda na 1.000 dece u 1990. godini na 5,8 na 1.000 dece u 2017. godini.

"Međutim, deca romske populacije imaju manje šanse da prežive u ranom uzrastu, na šta ukazuje stopa smrtnosti od 14,4 na 1.000 dece u 2014. godini. Zdravstveni problemi koji nalažu jači strateški odgovor obuhvataju trend pada vakcinacije dece i posledični rast prevalencije malih boginja", navela je ona.

ZABRINJAVAJUĆE: Na korak od siromaštva svaki četvrti

Između seoskih i gradskih sredina, navodi, uočena je razlika u razvoju dece u ranom uzrastu, te je tako obuhvat dece, uzrasta tri do pet godina, sa predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 50 odsto, što znači da polovina dece propušta priliku da u potpunosti ostvari svoj razvojni potencijal.

"U protekloj deceniji, ostvarena su značajna poboljšanja u pripremi dece za školu kroz pripremni predškolski program - sa 87,2 odsto u 2009. godini povećan je na 98,2 odsto u 2017. godini", rekla je Đukić Dejanović.

Dečaci i devojčice osnovnoškolskog uzrasta su u jednakoj meri uključeni u osnovno obrazovanje, dok među romskom decom 85 odsto završi osnovnu školu, a srednju školu tek svako peto romsko dete.

Kada je u pitanju dečiji rad, u 2014. godini je 9,5 odsto dece starosti pet do 17 godina bilo uključeno u neki od oblika dečijeg rada. Ova pojava je uglavnom prisutna u seoskim područjima gde deca pomažu roditeljima u poljoprivredi.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Konferencija za novinare povodom godišnjice rada Komisije za borbu protiv narkomanije u školama

Izvor: Beta Video, 24.Jul.2019, 13:00

BEOGRAD - Konferencija za novinare povodom godišnjice rada Komisije za borbu protiv narkomanije u školama. Govorili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović i načelnica Odeljenja Klinike za psihijatriju...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.