Šira pravna saradnja u regionu

Izvor: RTS, 27.Avg.2011, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šira pravna saradnja u regionu

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Hrvatskoj i BiH predlog proširenja Sporazuma o izručenju domaćih državljana, koje bi omogućilo međusobno izručenje državljana, koji su počinili krivična dela svih vrsta klasičnog i organizovanog kriminala.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da je to ministarstvo uputilo Hrvatskoj predlog izmena i dopuna Sporazuma o izručenju domaćih državljana koji bi pored krivičnih dela organizovanog kriminala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obuhvatio i sva druga "klasična", izuzev ratnih zločina.

Homen je rekao da je i Bosni i Hercegovini, takođe, upućen predlog za zaključenje proširenog sporazuma koji Srbija ima sa tom državom o ustupanju dokaza, koji pored ostalog reguliše mogućnost da okrivljeni služi kaznu u državi čiji je državljanin.

"Iako je bilo dosta skepticizma među našim kolegama iz drugih zemalja, posle nekoliko slučajeva, a pogotovo Paravinje u Hrvatskoj i trojnog sastanka ministara pravde BiH, Srbije i Hrvatske početkom jula u Sremskim Karlovcima, došlo je do novih rešenja na tom polju", rekao je Tanjugu državni sekretar.

Homen je ukazao da su Hrvatskoj i BiH dostavljeni predlozi Srbije za proširenje postojećih sporazuma koji bi omogućili međusobno izručenje državljana, koji su počinili krivična dela svih vrsta klasičnog kriminala, a ne samo organizovanog kriminala.

"Jedno od pitanja kojima se nismo bavili i koje će ostati za budućnost je pitanje ratnih zločina. Ono i dalje ostaje na nivou nacionalnih zakonodavstava", rekao je Homen.

Prema predlozima sporazuma postoji mogućnost međusobnog ustupanja predmeta i kod novih krivičnih dela, kao i dogovora, gde će određeno lice služiti kaznu.

Državni sekretar je rekao da se sa kompletnim sporazumima i jačanjem regionalne saradnje na tom nivou Srbija i ceo region približavaju Evropskoj uniji, kojoj ne postoje ograničenja da sve zemlje međusobno izručuju sopstvene državljane.

Homen je naglasio značaj zajedničke regionalne borbe protiv organizovanog kriminala i svih drugih vrsta kriminala jer se, više puta do sada ispostavilo da više ne postoji kriminalni nivo jedne zemlje, već da je u pitanju "međuregionalni i međuetnički kriminal, koji cveta i funkcioniše".

Ta vrsta kriminala do sada je koristila sve moguće načine i pravne prepreke da spreči države da se bore protiv njega i upravo zbog toga Srbija je pre pune tri godine, inicirala potpisivanje raznih međunarodnih sporazuma, pre svega sa zemljama u regionu, podsetio je Homen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proširenje sporazuma sa Hrvatskom

Izvor: B92, 27.Avg.2011

Beograd -- Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Hrvatskoj predlog izmena i dopuna Sporazuma o izručenju domaćih državljana koji bi obuhvatio sva dela osim ratnih zločina...Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je rekao da predlog obuhvata sva dela "klasičnog kriminala"...Homen je...

Nastavak na B92...

Šira pravna saradnja Srbije, BiH i Hrvatske

Izvor: Mondo, 27.Avg.2011

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Hrvatskoj predlog izmena i dopuna Sporazuma o izručenju domaćih državljana koji bi pored krivičnih dela organizovanog kriminala obuhvatio i sva druga "klasična", izuzev ratnih zločina.

Nastavak na Mondo...

Srbija, BiH i Hrvatska proširuju pravnu saradnju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Avg.2011

BEOGRAD- Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Hrvatskoj prijedlog izmjena i dopuna Sporazuma o izručenju domaćih državljana koji bi pored krivičnih djela organizovanog kriminala obuhvatio i sva druga "klasična", izuzev ratnih zločina, izjavio je državni sekretar Slobodan Homen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Šira saradnja pravosuđa Srbije, Hrvatske i BiH?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2011, 00:10

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Hrvatskoj i BiH predloge proširenih sporazuma u saradnji u oblasti pravosuđa...Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da je BiH upućen predlog za zaključenje proširenog sporazuma o ustupanju dokaza koji između ostalog reguliše...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.