Sinod odlučio ko će zameniti patrijarha Irineja

Izvor: B92, 20.Nov.2020, 15:40

Sinod odlučio ko će zameniti patrijarha Irineja

Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je da dužnosti patrijarha preuzima mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On će tu dužnost obavljati do izbora novog patrijarha, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski sinod je izabrao eEpiskopa šumadijskog Jovana, u skladu sa članom 70 Ustava Srpske pravoslavne crkve.

Odlučeno je da će telo patrijarha Irineja biti izloženo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim patrijarhom.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelj, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku liturgije biće služeno opelo a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD JE I ZVANIČNO, SVETI SINOD OGLASIO SE POSLE SEDNICE: Dužnosti patrijarha preuzima Sinod, a njime predsedava vladika Hrizostom

Izvor: Kurir, 20.Nov.2020

patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.