Šinik oslobođen optužbi za zločin u Gradiški

Izvor: B92, 13.Okt.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šinik oslobođen optužbi za zločin u Gradiški

Beograd -- Nekadišnji pripadnik vojske RS Goran Šinik oslobođen je optužbi da je kao pripadnik Vojne pošte Gradiška u blizini deponije ubio civila Marijana Višticu.

Kako se navodi u obrazloženju Sudskog veća, utvrđeno je da je okrivljeni Šinik bio u Gradiški u vreme ubistva što su potvrdili svedoci, ali i on sam, rekavši da je "možda bio".

Pored toga sud je utvrdio da se Šinik nalazio u vozilu sa Marijanom Višticom i još dve osobe, ali nije imao dokaza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Šinik počinio navedeno ubistvo i na koji način.

"Dokazi su kontradiktorni i nepouzdani, a iskazi svedoka puni nedoslednosti", zaključilo je Sudsko veće.

Šinik zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao izricanju presude.

Advokat okrivljenog Marko Milović rekao je agenciji Beta da se u toku postupka jasno videlo da nema dokaza da je Šinik "u vreme i na opisani način lišio života Višticu".

"On ga čak nije ni poznavao", rekao je Milović.

Rok za podošenje žalbe na odluku suda je 15 dana.

Šinik se tereti da je 2. septembra 1992. godine u Bok Jankovcu u opštini Gradiška u blizini deponije ubio civila Marijana Višticu.

U optužnici se navodi da je Šinik u blizini mosta na Savi Višticu izveo iz autobusa, sa njim se odvezao do Bok Jankovca i tamo ga ubio.

Vištičino telo je narednih dana pronađeno na obali Save.

U optužnici se pominje i da su se u automobilu kojim se Šinik sa Višticom prevezao do Bok Jankovca nalazila dva muškarca, koja su se odmah potom vratila u Gradišku.

Šinik je na suđenju negirao izvršenje krivičnog dela, tvrdeći da je bio pripadnik Vojske Republike Srpske u izviđačkoj jedinici i da nije siguran da li je u vreme ubistva bio u Gradiški, jer je njegova jedinica u tom trenutku izviđala teren duž obale Save.

On je rekao da nije poznavao Višticu i da se u njegov stan uselio tek kada mu je to odobrio direktor firme koja je bila vlasnik stana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.