Šinas: EK posvećena evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 08.Jan.2018, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šinas: EK posvećena evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas kaže da za evrointegracije Zapadnog Balkana trenutno postoje perspektiva, povećenost, želja i politička atmosfera.
Šinas naglašava da su i Evropska komisija i predsednik Komisije Žan Klod Junker posvećeni svim zemljama Zapadnog Balkna i da svaka od njih ima evropsku perspektivu.
"Predsednik je najavio da ćemo u narednim mesecima odlučiti kako da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavimo sa svakom od ovih zemlja kroz izveštaj koji se priprema", najavio je Šinas.
Portparolka Evropske komisije zadužena za Zapadni Balkan Maja Kocijančić najvila je da će Evropske komisija u aprilu izaći za godišnjim izveštajem koji će dati ocenu napretka svih zemlja u procesu evrointegracija.
Prethodno, 6. februara, komesar za pregovore o proširenju Johanes Han bi trebalo da pred Evropskim parlamentom predstavi Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan.
"U pitanju je proces koji je zasnovan na zaslugama. Perspektiva je tu. Povećenost i želja su tu. Politička atmosfera je tu. Pozdravljamo i činjenicu da će Bugarska (koja predsedava Evropskim savetom) u maju organizovati vanredni samit EU i lidera Zapadnog Balkna kako bi se naglasilo sve navedeno", porućio je Margaritis Šinas iz sedišta Evropske komisije u Briselu.
U Evropskoj komisiji navode da će evropski komesari krajem nedelje otputovati u Sofiju i razgovarati sa bugarskim zvaničnicima o planovima predstojećeg šetomesečnog bugarskog predsedavanja.
Bugarska je već, kao jedan od svojih priorita, najavila napredak u evrointegracijama Zapadnog Balkana. Istovremeno, bugraski zvaničnici upozorili su EU na činjenicu da su zemlje Zapadnog Balkana, zbog sve dužeg i kompleksijeg procesa evrointegracija, počele da gube nadu u svoju evropsku perspektivu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Spor Hrvatske i Slovenije utiče i na budućnost Balkana"

Izvor: B92, 08.Jan.2018

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da granični spor Hrvatske i Slovenije utiče na celu Evropsku uniju...On je istakao da je to pitanje mnogo važnije nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle...“To nije samo bilateralni problem, to utiče na celu EU. Evropska komisija je predložila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.