Izvor: N1 televizija, 14.Jun.2018, 18:22

Simović: Sistem socijalnih karata do kraja 2020. godine

Simović: Sistem socijalnih karata do kraja 2020. godine

Srbija već dugo čeka na socijalne karte. Ministarstvo je najavilo da će do kraja godine na red doći taj zakon. Specijalni savetnik za ministra za rad Predrag Simović kaže za N1 da bi zakon trebalo da bude donet do kraja godine, a da će informacioni sistem, koji će podržati taj zakon biti završen do kraja 2020. godine.

"Uvođenje socijalnih karata je jedan od prioriteta Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja. Prema akcionom planu, izradu socijalnih karata treba >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << završiti do kraja mandata vlade", rekao je Simović gostujući u Danu uživo.

On je naglasio da uvođenje tih karata sadrži dva aspekta.

"Prvi je donošenje zakona, a drugi je izrada odgovarajućeg informacionog sistema, koji će podržati taj zakon", kaže Simović.

Dodaje da je plan da zakon bude donet do kraja godine, a da se sistem implementira do kraja 2020. godine.

"Implementacija informacionog sistema je dosta složen posao i on se ne može završiti pre ovog roka", rekao je Simović.

On je objasnio da socijalne karte, između ostalog, treba da pruže informaciju o tome da li neko lice ima pravo na socijalnu pomoć.

Simović kaže da se u sistemu nalazi više hiljada korisnika ove pomoći i da se do sada teško uočavala promena njihovog statusa, što je dovodilo i do zloupotreba.

"Te promene su česte. Novi sistem će u realnom vremenu dobijati podatke o promeni, tako da se odmah može inicirati pravo da se nekom odbije ili dodeli pomoć", rekao je Simović.

On naglašava da će poseban problem biti uspostaviti povezivanje sistema socijalnih karata sa "eksternim" sistemima, ali dodaoje da će se o tome voditi računa.

Izrada sistema će se raditi u dve faze - prva je prikupljanje informacija unutar sistema i njihovo objedinjavanje, a druga je povezivanje i objedinjavanje sa eksternim sistemima, poput sistema u MUP-u, PIO fondu, Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu, Poreskoj upravi i drugim, kaže Simović.

Posebna pažnja, kako je rekao, će se posvetiti zaštiti ličnih podataka.

"Misli da će biti donet poseban zakon, koji će se zvati Zakon o socijalnim kartama...Jedino on može da nam obezbedi povezivanje sa eksternim sistemima...a on mora da propiše s kojim sistemima, koje podatke i u koju svrhu", rekao je Simović.

Nastavak na N1 televizija...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.