Simić: Priština više neće donositi jednostrane odluke

Izvor: RTS, 02.Nov.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Priština više neće donositi jednostrane odluke

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da je sa predstavnicima Vlade Kosova dogovoreno da Priština više ne donosi jednostrane odluke, poput one kada je Sporazum o Zajednici srpskih opština poslat Ustavnom sudu na razmatranje, a neće biti ni reciprocitetnih mera vezanih za lična dokumenta i registarske oznake.
Simić je u izjavi za agenciju Beta rekao da su ti razgovori vođeni prethodnih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i to uz posredstvo šefa Kancelarije EU na Kosovu Samuela Žbogara i pojedinih uticajnih ambasada na Kosovu.
Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da više ne bude nikakvih najava o reciprocitetu kada su u pitanju lična dokumenta i automobilske registarske oznake koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i njihovoj upotrebi na Kosovu.
"To se više apsolutno neće događati. Ja sam vodio razgovore sa svim relevantnim faktorima u Prištini. Imamo čvrste garancije da se jednostrane odluke, niti bilo kakvi reciprociteti neće u budućnosti sprovoditi", rekao je Simić.
Simić je naveo da je i jutros pre početka zasedanja Skupštine Kosova, na kojoj je razmatran Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, razgovarao sa predstavnicima kosovskih institucija i da je dobio čvrste garancije da će Ustavni sud Kosova što pre oceniti pitanje ustavnosti Sporazuma o Zajednici srpskih opština i proslediti na Vladu Kosova koja će doneti uredbu kako bi se najzad krenulo sa formiranjem ZSO.
Simić je na današnjem zasedanju Skupštine Kosova rekao da poslanička grupa Srpske liste daje punu podršku potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije.
"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veoma bitan korak za Kosovo i za čitav region u našem pokušaju da stvorimo potpuno otvoreno tržište gde će ptivatni sektor igrati ključnu ulogu u ekonomskom razvoju, jer će Sporazum omogućiti ekonomske i trgovinske veze EU i Kosova", ocenio je Simić.
Prema njegovim rečima, sporazum istovremeno znači i dodatnu obavezu za sve kosovske institucije kojima je potrebna reforma.
Srpska lista će nastaviti da podržava koalicionu Vladu Kosova da kreira zakone koji će još više pomoći ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova, dodao je on.
"U tom smislu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvara još više mogućnosti za preduzetnike na Kosova i sporazum treba da podrže svi građani", rekao je Simić.
Zvaničnici Vlade Srbije ocenili su prošle nedelje da Priština stavljanjem sporazuma o ZSO pred Ustavni sud gazi i baca pod noge Briselski sporazum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.