Simić: Priština spremna na sve, situacija sve teža

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Priština spremna na sve, situacija sve teža

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je posle skoro dva meseca od uvođenja taksi od 100 odsto, situacija sve teža, kao i da je jasno da je Priština spremna na sve kako bi prinudila Srbe da se povlače sa prostora Kosova i Metohije.

"Vlastodršci u Prištini nisu birali način kako da otežaju život Srbima na prostoru KiM, tako da su takse koje su uvedene, a to na terenu znači blokadu distribucije srpskih proizvoda Srbima na Kosmetu, pokazale da oni ne prežu ni od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čega, da su spremni da urade bilo šta. Ako to znači teži i gori život Srbima na KiM, koji su ovde opstajali pod bombama, pretnjama i pritiscima, oni očekuju da će ove ekonomske sankcije značiti povlačenje Srba sa prostora Kosova i Metohije", rekao je Simić za Prvi program Radio Beograda.

On je upozorio i da je situacija svakim danom sve teža.

"Ono što nama ide u prilog, pre svega Srbima na severu pokrajine, to je, s jedne strane, kreativnost srpskog naroda i sa druge strane, administrativna linija koja, za sada, onemogućava nastavak humanitarne krize na ovim prostorima. Tu je i solidarnost građana - ogroman broj Srba iz centralne Srbije, ne samo u institucijama već i privatno se organizuje i dolazi na prostor Kosmeta", kazao je Simić.

On je dodao i da su srpska deca imala prilike da pozdrave i prime novogodišnje paketiće od svojih vršnjaka širom centralne Srbije i to je ono što ovim ljudima daje podstrek da istraju u pravednoj borbi za svoj opstanak.

Simić podseća i da su ministri Srpske liste u ostavci od 27. marta prošle godine, kada je izvršen brutalan napad na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, a poslanici SL od trenutka kada je kosovska vlast uvela takse ne učestvuju u radu kosovske skupštine.

"Nismo želeli svojim prisustvom da im omogućimo da kažu: „Eto, to je demokratija, nas 110 glasa za, ovih 9 glasa protiv.", objašnjava Simić.

On kaže i da su za ovih godinu i po dana probali više puta da i verbalno i raznim političkim pritiscima i akcijama sačuvaju srpski korpus na Kosovu i Metohiji, da zaštite Srbe i njihova prava koja su proklamovana prištinskim propisima.

"Međutim, to je zaista Sizofov posao, jer ne postoji želja vlasti u Prištini da Srbi imaju život dostajan čoveka u 21. veku. Tako da, za sada, situacija je takva da smo mi sa građanima, a ne unutar institucija, kako bi pokušali da probleme sa kojima se suočavaju, vezano za distribuciju srpskih proizvoda, lekova i hrane, svedemo na najmanju moguću meru. Naravno uz nas je država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, kao i ministarstva i građani, i za sada u tome uspevamo", istakao je Simić.

On apeluje na mir i udržanost.

„Ja moram, kao politički predstavnik Srba, da apelujem na mir, uzdržanost i da apelujem na međunarodne predstavnike da ispune svoj mandat koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 - da obezbede mir i bezbednost za sve građane.

Sa druge strane, pozivam i Srbe da ne nasedaju na provokacije koje su svakodnevne. Isto tako pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji na budnost. Zbog svega što se desilo u prethodnoj godini, zbog brojnih jednostranih poteza Prištine, trebalo bi povesti računa o tome šta radimo, gde radimo, kako radimo i šta možemo da učinimo da bi zaštitili sebe i članove svojih porodica", poručio je Simić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.