Silajdžić ne dolazi zbog Jurišića

Izvor: B92, Beta, 26.Maj.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić ne dolazi zbog Jurišića

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Haris Silajdžić doći će u Beograd tek kada bude mogao da poseti Iliju Jurišića, osuđenog na 12 godina za zločin nad "tuzlanskom kolonom", saznaje "Danas".

Dugo očekivana poseta predsedavajućeg Predsedništva BiH Srbiji postala potpuno neizvesna.

Ambasada BiH u Srbiji poslala je juče Ministarstvu pravde zvanični dopis s molbom da Ilija Jurišić bude izmešten iz Okružnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvora "na neku drugu lokaciju" kako bi ga Haris Silajdžić mogao posetiti.

Silajdžićev savetnik za pravna pitanja Damir Arnaut nije želeo da komentariše ova saznanja "Danasa", već je rekao da će se "poseta predsedavajućeg Predsedništva BiH realizovati kada se osigura identičan program koji je bio dogovoren i potvrđen za 25. maj".

Silajdžić je u Beograd trebalo da doputuje juče, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, ali je juče ujutru otkazao dolazak zbog "kvara na motoru" aviona na njujorškom aerodromu, saopštio je njegov kabinet.

Ministarstvo pravde juče je, kako je rečeno, iz bezbednosnih razloga obustavilo posete svim zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu, gde se inače Jurišić nalazi, i u Kazneno-popravnom zavodu Zabela u Požarevcu. Posete su obustavljene do petka.

Prema saznanjima "Danasa", Ambasada BiH u Beogradu juče je poslala zvanično pismo Ministarstvu pravde Srbije u kojem je zamolila za informaciju zbog čega je doneta odluka o zabrani poseta pritvorenicima i osuđenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu i KPZ u Požarevcu, kao i da li se ta zabrana odnosi i na Silajdžićevu posetu Iliji Jurišiću.

Kako se u tom dopisu navodi, Haris Silajdžić je za obilazak Jurišića dobio odobrenje Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, 21. maja 2010. godine.

Ambasada je zamolila Ministarstvo za "hitan odgovor" i da očekuje da se Silajdžićeva poseta realizuje, u četvrtak 27. maja.

Takođe, Ambasada BiH je zamolila da se "razmotri eventualna mogućnost" da Ilija Jurišić bude izmešten iz Okružnog zatvora "na neku drugu lokaciju" kako bi se poseta mogla realizovati.

Sagovornici lista iz Sarajeva, koji su zahtevali anonimnost, tvrde da je njemu u petak 21. maja stiglo "pisano odobrenje da poseti Jurišića" i ističu da je saopštenje Ministarstva pravde o obustavljanju svih poseta "objavljeno ujutru, na dan njegovog dolaska u Srbiju".

Bosanskohercegovačkim vlastima juče se javio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i rekao da odgovor na pismo Ambasade može poslati tek danas, s obzirom da je ministarka pravde Snežana Malović na službenom putu.

S druge strane, u Beogradu se spekuliše da je jedan od mogućih razloga obustave poseta taj da bi se sprečili mogući protesti u tim zatvorima, nakon što je krajem prošle nedelje zabeležen jedan takav događaj u Novom Sadu.

Tada su se pojavile informacije i o protestima u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i Nišu. Takođe, kao razlog zabrane poseta se navodi i eventualno prebacivanje osuđenika za organizovani kriminal i ratne zločine iz Okružnog zatvora u Beogradu u novi zatvor u okviru Zabele tzv. "Srpski Alkatraz", odnosno "zatvor u zatvoru". Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za su demantovali ove razloge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.