Siguran sam da građani Hrvatske to ne žele

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 21:12

"Siguran sam da građani Hrvatske to ne žele"

Sve zemlje, uključujući Hrvatsku, treba širom da otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom.

O tomeje danas govorio američki državni sekretar Majk Pompeo u Dubrovniku i dodao da je siguran da građani Hrvatske ne žele da im podaci završe u rukama aparata kineske bezbednosti.

Pompeo je u intervjuu za N1 Zagreb, rekao da očekuje da će Hrvatska doneti dobru odluku kojom će zaštititi podatke svojih građana.

"Svaki Hrvat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želi da njegovi podaci u okviru određenog sistema budu sigurni. Uveren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sistemu koji je u rukama aparata nacionalne bezbednosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huavejev sistem ili neki drugi kineski sistem, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države", naglasio je Pompeo.

Pompeo je rekao da se nada se da će SAD i Hrvatska nastaviti da šire ekonomsku saradnju.

"Nastavićemo s ulaganjima i osnaživanjem naših odnosa. Dobre stvari će se događati između američkog i hrvatskog naroda," najavio je Pompeo.

Na komentar N1 da izgleda sa se jaz u toj saradnji pojavio, jer kineska, a ne amesička preduzeća, grade Pelješki most, iako je reč o investiciji vrednoj stotine miliona dolara, Pompeo je rekao da je to "suverena odluka" koju je donela Hrvatska.

"Imamo prilično konzistentan stav o tome kako tretirati Kinesku komunističku partiju. Ako je njihovo poslovanje pošteno i transparentno i ako imaju recipročan odnos prema određenoj zemlji... Ako Hrvati mogu ulagati u Kinu, baš kao što Kinezi mogu doći u Hrvatsku...," objasnio je Pompeo.

On je naglasio da bi svaka zemlja morala tome ispravno da pristupi.

"Moramo shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u ovakve aktivnosti. Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primer koji sam proučio, reč je o preduzećina u državnom vlasništvu, dobijaju subvencije kineskih vlasti", kazao je Pompeo.

Kako je naveo, to nije način na koji Zapad, Evropa i transatlantski odnosi funkcionišu.

"Pošteno se odnosimo jedni prema drugima. Pružamo podršku poslovanju, kad nastane spor, rešavamo ga, ne narušavamo okolinu u državama. Želim da sve zemlje, uključujući Hrvatsku, širom otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom", upozorio je Pompeo.

On je dodao i da su "uočili da su predatorske aktivnosti Kine svakako išle na ruku njima, ali prečesto ne idu na ruku državi u kojoj su komercijalno aktivni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.