Sidnej: Kraj drame, troje ubijeno

Izvor: B92, 15.Dec.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sidnej: Kraj drame, troje ubijeno

Troje, među kojima napadač, ubijeno je prilikom upada policije u kafić u kojem je naoružani čovek držao zaposlene i goste kao taoce, javlja Rojters.

Agencije javljaju, pozivajući se na bolničke izvore, da je tokom policijske akcije ranjeno nekoliko ljudi, od kojih je jedan talac ranjen u nogu. Australijske vlasti još nisu potvrdile medijske izveštaje.

Policija je saopštila da je talačka kriza u Sidneju okončana, posle upada policajaca u kafić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Operacija je završena", rekao je portparol policije, ali nije naveo nikakve detalje, preneo je AP.

BBC javlja da je najmanje petoro ljudim povređeno, uključujući i jednog policajca, tokom policijske akcije rešavanja talačke krize. Rojters navodi da je četvoro ranjenih.

Naoružani muškarac koji drži kao taoce zaposlene i posetioce jednog kafića u Sidneju identifikovan je kao iranski izbeglica Man Haron Monis.

Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima.

"Sada više nema operativnog razloga da to ime zadržavamo za sebe", rekao je Rojtersu policijski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Svedoci navode da se radi o zastavi "šhahada", islamskoj afirmaciji vere u islam, na kojoj piše: "Nema Boga do Alaha, Mumamed je božji glasnik".

Zaposleni iz obližnjih kancelarija su evakuisani, a policija je zatražila od građana da ostanu unutra i da se ne približavaju prozorima.

Prostor oko kafića je u potpunosti okružen policijom.

Zamenica policijskog komesara države Novi Južni Vels Ketrin Bern rekla je da su pregovarači policije uspostavili kontakt s otmičarem i da nastavljaju da "održavaju kontakt", ali da i dalje ne znaju motiv zbog koga se odlučio da otme zaposlene i posetioce kafića.

Kako su ranije prenele agencije, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dve bombe, a u centru grada još dve, a zatražio je da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara s australijskom premijerom Tonijem Abotom.

Kompanija "Lint", u čijem kafiću su oteti ljudi, saopštila je da veruje da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju.

Izveštači s mesta zbivanja navode da je do sada šest ljudi istrčalo iz kafića. Prvo su istrčala trojica muškaraca, gotovo šest sati nakon što je počela talačka kriza, a oko jedan sat asnije su kafić trčeći napustile i tri žene.

Nije poznato da li su oni pobegli ili ih je napadač pustio.

Među ženama koje su pobegle su i dve zaposlene u kafiću, pošto su izveštači s terena slikali njihove kecelje s natpisom "Lint".

TV stanica "Kanal 10" prenela je da su njeni novinari razgovarali s dvoje otetih u kafiću "Lint" koji su rekli da otmičar ima "seriju zahteva".

"Oni su naveli da su podmetnute četiri bombe - dve u kafiću Lint, a druge dve u sidnejskoj poslovnoj četvrti", piše na nalogu TV stanice na Tviteru.

Za sada nema nikakve potvrde iz policije o zahtevima otmičara.

Centralni sidnejski trg je evakuisan, a više stotina policajaca okružilo je kafić-prodavnicu čokolade "Lint", u kojoj prestrašeni taoci na prozoru drže crnu zastavu s belim arapskim slovima.

SAD su evakuisale konzulat u Sidneju, koji se nalazi u blizini kafića, prenosi Rojters. Konzulat je uputio američkim građanima upozorenje da budu na oprezu i preduzmu korake na jačanju lične sigurnosti.

Vazdušni saobraćaj iznad Sidneja je zatvoren kako bi mogle eventualno da deluju helikopterske jedinice policije.

Ubrzo posle vesti o otmici ljudi, evakuisana je i čuvena Sidnejska opera zbog navodno sumnjivog paketa koji je pronađen u zgradi. Snage za razbijanje demonstracija se nalaze ispred Opere.

Vlada Australije je još ranije upozorila na opasnost od napada od džihadista koji se vrate u tu zemlju iz Iraka i Sirije.

Američki predsednik Barak Obama je obavešten o talačkoj krizi u Sidneju, saopštio je zvaničnik Bele kuće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO JE FANATIK KOJI DRŽI TAOCE: Objavljen identitet džihadiste pred kojim drhti cela Australija

Izvor: Telegraf.rs, 15.Dec.2014

Naoružani muškarac koji već 15 sati drži kao taoce zaposlene i posetioce jednog kafića u Sidneju identifikovan je kao iranski izbeglica Man Haron Monis. Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima...-...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.