Sibirska katastrofa se može ponoviti i na Marsu

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sibirska katastrofa se može ponoviti i na Marsu

Planetu Mars bi krajem ovog meseca mogla zadesiti katastrofa kosmičkih razmera - slična onoj koja se pre sto godina dogodila u Sibiru - ukoliko tu planetu pogodi, kao što prognoziraju neki naučnici, veliki asteroid.



Posledice mogućeg sudara asteroida 2007 WD5 s površinom Marsa u januaru 2008. naučnici su već uporedili s katastrofalnim razaranjima posle pada čuvenog "tunguskog meteorita" 1908. godine na teritoriju Sibira.

Na Zemlju se, u stvari, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednog veka survala kometa, izazvavši eksploziju procenjene snage od 15 megatona, što je hiljadu puta jače od dejstva atomske bombe nad Hirošimom, objavljeno je na ruskom Internet sajtu izvestia.ru. Asteroid 2007 WD5 ima približno iste razmere kao i meteorit koji je pao u Sibiru - otprilike kilometar u prečniku. Pri padu takvog tela na Mars oslobodila bi se ogromna količina energije i milioni tona materijala bi bili izbačeni u kosmičko prostranstvo.

Uticaj kosmičke drame, ukoliko pomenuti asteroid stvarno padne na Mars, bio bi dobro vidljiv sa naše planete čak i uz pomoć običnog dvogleda, tvrde eksperti.

Verovatnoća sudara Marsa s asteroidom 2007 WD5 nije, ipak, mnogo velika, mada je znatno veća od drugih mogućih udara asteroida na Mars ili na Zemlju, ocenjuju američki stručnjaci.

Ranije je ta verovatnoća procenjivana kao 1:350, ali su je astronomi nedavno povećali na 1:75. Prema proračunima, 2007 WD5 će se 30. januara naći na minimalnom rastojanju od Marsa. Neki astronomi smatraju da bi privlačna sila samog Marsa mogla izmeniti putanju kretanja asteroida tako da bi on mogao pasti na tu planetu, iako niko ne može sa stoprocentnom sigurnošću da tvrdi šta će se stvarno dogoditi.

Ukoliko do sudara ipak dođe, udarac će pretrpeti ekvatorijalna zona Marsa. Ako se eksplozija dogodi na nevidljivoj strani "crvene" planete, događaj će snimiti američki marsohod "Oportjuniti" koji se već četiri godine nalazi baš u toj zoni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.