Sezona udvaranja NIN-ovoj nagradi

Izvor: RTS, 23.Dec.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona udvaranja NIN-ovoj nagradi

Zahuktava se trka oko NIN-ove nagrade. Sve i ove godine podseća pomalo na udvaranje najlepšoj devojci u školi. I ovog puta pet do šest "najboljih momaka" joj se preporučuju, a verovatno je da je neće dobiti nijedan od njih...
Nobelovac Džon Neš mlađi (oslikan u sjajnom filmu Briljantni um) napravio je uticajnu ekonomsku teoriju po kojoj nije ekonomski isplativo ako više činilaca krene da kupuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili prodaje isti proizvod u isto vreme.
Uporedio je to sa najlepšom devojkom na koledžu kojoj se uvek udvara u isto vreme pet ili šest najpopularnijih momaka i nijedan je po pravilu ne dobije, jer se sudaraju u nabacivanjima.
Slično je i sa NIN-ovom nagradom. Svake godine barem trideset romanopisaca sanja da je dobije, a pet ili šest njih misle da su je po svemu zaslužili. Tokom decembra je tradicionalno kod nas sezona udvaranja NIN-ovoj nagradi. Najbolji "momci" koriste nekoliko oprobanih metoda.
Da krenemo od one tradicionalne. NIN-ov žiri treba uveriti da ste napisali važnu knjigu. Izdavač je prodaje pod naslovima "neprolazno" i "toliko godina smo ovo čekali", a pisci filuju društvene mreže svojim promocijama, laskavim izjavama uglednih pisaca (a među njima naročito ranijih dobitnika ove nagrade). Ova tradicionalna metoda udvaranja odlikuje se proverenošću i širinom akcije, ali tu je još domišljatih pristupa.
Drugi pisci javno govore kako im nije stalo do te nagrade, kako je ona potrošena, kako su oni bili pristali za nju pre decenije i više, kako u našem društvu više ništa ne može pomoći prodaji knjige koja je mrtva. Eto zato i baš stoga što je knjiga na izdisaju, oni su ove godine štampali svoje remek-delo, naravno u papirnom obliku.
Treći bi mogli da se nazovu "drskim ljubavnicima". Takvi su slični onima koji u Šekspirovim tragedijama upadaju dragani u spavaću sobu kroz otvoreni prozor terase. Prevedeno na ninovsko decembarsko udvaranje to znači da se koriste već oprobanom metodom veštačkog čuvanja knjige od objavljivanja do poslednjih dana decembra.
Onda grunu sa izdanjem dan ili dva pre konačnog izbora pet najboljih. Na ovaj način, navodno mudro preskaču širi i uži izbor i, igrajući na sve ili ništa, nadaju se ulasku u samo finale ili totalnoj propasti (čik ako to žiri sme).
Četvrti pisci žive u inostranstvu i tobože ne stižu da rade na svom marketingu u domovini. Oni su, međutim, unapred napisali roman po ukusu žirija i od svoje pojave načinili veoma moderan proizvod. Uz činjenicu (za koju niko ne sme da zna) da imaju svoje lobiste u žiriju i oko njega, oni sede po barselonama i londonima i nadaju se da će im zazvoniti telefon koji počinje sa +381...
Peti romanopisci su najdomišljatiji. Oni se drže kao da su NIN-ovu nagradu već dobili. Čestitaju najboljima i slavodobitno konstatuju kako ova utakmica nije za njih. Oni su već klasici i iznad toga su.
A NIN-ov žiri za to vreme ćuti, izigrava kolektivnog mudrog Nestora i kao ona najlepša devojka škole drži se nedodirljivom i neosvojivom. Da li žiri pažljivo čita i vrednuje sva pristigla dela pa zato ne stiže da se osvrne na "najbolje ovogodišnje momke"? Evo logike statistike, pa neka na osnovu nje prosudi svaki čitalac ovog teksta.
Ovo su podaci. Na takmičenje za NIN-ovu nagradu svake godine stigne 200 romana, što čini preko 60.000 stranica teksta. Ako svaki član NIN-ovog žirija čita 100 strana dnevno (što je ogromni i gotovo nedostižni prosek čitanja studenata svetske književnosti), morao bi sve pristigle romane da čita 600 dana ili oko 20 meseci! Ovo znači da bi NIN-ova nagrada svake godine kasnila preko osam meseci i čitanje novih romana nikako ne bi stiglo njihovo pisanje.
Ako žiri čak i podeli pristigle romane na pet delova, pa potom unakrst čitaju odabrana dela, svaki član žirija morao bi da čita po sto strana dnevno tokom više od šest meseci - što znači da bi od aprila do oktobra trebalo samo da sedi i čita. Taman što jednu gomilu romana završi, stiće će mu novi romani na sto...
Ostavljam čitaocima ovog teksta, ne insinuirajući bilo šta, da samo prema ciframa procene da li se žiri služi ovakvim marljivim radom ili nečim drugim.
Ima li tu ipak malo mesta za naše "glavne favorite"? Može li član NIN-ovog žirija da podigne pogled i uoči nešto od njihovog preporučivanja?
Neka i ovo proceni svaki čitalac ovog teksta za sebe, a naročito oni koji ove godine primenjuju neku od sezonskih akcija preporučivanja NIN-ovom žiriju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.