Sezona pripreme ajvara u Šumadiji uveliko počela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona pripreme ajvara u Šumadiji uveliko počela

Sezona pripreme ajvara u Šumadiji uveliko je počela sa prvim jesenjim danima. U domaćinstvu porodice Ranitović već 20 godina priprema se ajvar, ispeče se i do 2.500 kilograma paprike slonovo uvo a pored ajvara u ovom domaćinstvu sprema se celokupna slana i slataka zimnica.

U domaćinstvu Mare Ranitović u Gornjoj Šatornji kod Topole uveliko je počela sezona pravljenja ajvara. Odvajaju se najkrupnije paprike, sorte slonovo uvo koja je najbolja za ajvar. Mara već skoro 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina sprema ajvar za kupce a godišnje ispeče i do 2.500 kilograma paprike.

"Pričaju da rade na plin sa brenerom a ja kažem da to sve gubi miru i smisao jer ne može da bude kao na drvetu kada se ispeče, ako se peče na struju onda se prosto kuva ajvar, neće da bude nikad pržen kako treba. Razlika je u tome kada isparava i dobija onaj svoj miris od toplote i od dima i od samog pečenja i to je poenta da je najlepši taj pečeni ajvar, pečena paprika za ajvar. Najbolji mi je šporet alfa , ranije sam pekla na furunama i na mangalu ali na tom šporetu mi je najlakše zbog površine", rekla je Mara Ranitović,  Gornja Šatornja, Topola.

Kada se paprika ispeče onda se oljušti a za taj deo posla zadužen je Marin suprug Radosav Ranitović. Ranitovići zbog velike količine papriku kupuju dok ostalo povrće koje odlazi za zimnicu sami gaje.

"Supruga je nosilac toga posla a mi joj ovde pomažemo koliko stignemo, sin često pomaže na pečenju, ja na ljuštenju, ona to ne može sama jer se prerađuje velika količina paprike, dosta se proizvede ajvara i ostale zimnice se ostavlja. Prodajemo sve ono što proizvedemo od zdrave hrane, sir, kajmak, paradajz, papriku , krompir, ajvar, svu zimnicu moguću a puno puta i osušimo meso i prodajemo i suhomesnate proizvode. Što jedemo mi i što jedu naša deca to znači smemo svakome da prodamo", rekao je Radosav Ranitović, Gornja Šatornja, Topola.

Nakon ljuštenja paprika se melje a zatim se stavlja u zagrejanu šerpu gde se sa ostalim sastojcima meša i peče nekih pola sata. Onda odlazi u tegle i pakuje se sa ostalom slanom i slatkom zimnicom.

"Ja pravim mleveni, ljut i blagi onda pravim i od cepkane paprike, ima ljudi koji vole to i isti je proces kuvanja, dodavanja soli šećera što treba samo eto vole da je u komadićima taj cepkani ajvar. Ne melje se znači iscepka se onako na komade i onda se prži isto do pola sata zavisno koliko je ispečena paprika, ako je dobro ispečena paprika onda ne treba dugo da se prži. Najlepše mi je na pijaci kada pohvale tu robu i to što sam proizvela i zato mi to daje i volju i snagu, mada imam ja 65 godina i nisam baš tako mlada ali to radim sa ljubavlju", dodala je  Mara Ranitović.

Pored ajvara tu je šarena salata, turšija i lovačka salata napravljena od barenih paprika, paradajza, belog luka, celera i peršuna. Podjednako se kupuje i slana i slatka zimnica koju Mara Ranitović priprema svake jeseni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.