Severna Koreja lansirala hipersoničnu raketu

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 00:49

Severna Koreja lansirala hipersoničnu raketu

Severna Koreja je danas lansirala novu "hipersoničnu“ raketu na čvrsto gorivo.

Ovo su preneli državni mediji dodajući da je test bio uspešan i da nije predstavljao bezbednosnu pretnju po susedne zemlje.

"Test hipersonične manevarske kontrolisane bojeve glave srednjeg do velikog dometa sproveden je kako bi se u svim fazama verifikovale njene karakteristike klizanja i manevrisanja, kao i pouzdanost novorazvijenih višestepenih motora na čvrsto gorivo velike snage“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Testiranje je izvršio Generalni biro za rakete (GMB), ali u kratkom izveštaju nije navedeno da li je lansiranju prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Prethodno je južnokorejska agencija Jonhap objavila da je Pjongjang lansirao balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, napominjući da je reč o prvom severnokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga (JCS) navedeno je da je severnokorejski raketni projektil lansiran iz oblasti oko Pjongjanga oko 14.55 po lokalnom vremenu i da je raketa preletela oko 1.000 kilometara pre nego što je pala u Istočno more.

JCS je oštro osudio lansiranje, nazvavši ga "očigledno provokativnim činom" i ističući da je Južna Koreja podelila podatke o severnokorejskom projektilu sa američkim i japanskim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Severna Koreja testirala novu raketu

Izvor: Danas, 15.Jan.2024

Severna Koreja saopštila je danas da je testirala novu raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo sa hipersoničnom bojevom glavom, u nastojanju da stvori moćnije oružje koje je dizajnirano da pogodi udaljene ciljeve u regionu i koje je teže otkriti, prenosi Asošijeted pres (AP).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.