Sever Grčke hoće referendum, neće novo ime Makedonije

Izvor: B92, 28.Jun.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Grčke hoće referendum, neće novo ime Makedonije

Solun -- Predstavnici uprava i opština severnog dela Grče zahtevaju održavanje referenduma o novom imenu Republike Makedonije.

Na proširenom sastanku održanom juče u Solunu, u organizaciji Regionalnog saveta centralne Makedonije, doneta je o tome rezolucija, koja će biti dodstavljena grčkoj vladi i svim političkim partijama.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih saveta grčkog regiona centralne Makedonije, predsednici udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opština iz cele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da je sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, potpisan 17. juna na grčkom delu Prespanskog jezera, "veoma ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz i ima štetan uticaj na interese i budućnost zemlje i grčkog naroda".

Ističe se da grčka vlada u prošlosti nije priznavala makedonsku nacionalnost i makedonski jezik, jer ih je smatrala koren iredentizma Republike Makedonije, kako je oni oduvek nazivaju "severni sused".

Lokalne vlasti grčke pokrajine Makedonije kažu da se ne slažu sa potpisanim sporazumom i pozivaju vladu i političke stranke da on ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu. Oni zahtevaju i da grčka vlada o toj inicijativi informiše domaću javnost, lidere stranih zemalja i šefove međunarodnih organizacija.

"Tražimo od vlade da održi referendum o 'prespanskom sporazumu' kako bi građani na zakonit način prihvatili ili odbili njegovu ratifikaciju o tom, kako kažu, važnom nacionalnom pitanju, koje se tiče i istorije i kulture Grčke", javila je MIA.

Inače, sednici je prisustvovalo 258 predstavnika lokalnih samouprava sa severa Grčke, 15 biskupa i 90 predstavnika različitih institucija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.