Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2017, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sevdalinku pjevali i uz klavirsku pratnju

TUZLA - Festival "Sevdalinko, u srcu te nosim" održan je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Publika je imala priliku da uživa u izvedbama brojnih izvođača iz Tuzle, Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Promocija i popularisanje sevdaha osnovni je cilj festivala koji traje godinama, a koji je održan u četvrtak uveče.

Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK, otvorila je festival pjesmom "Čudna jada od Mostara grada", a potom je nastupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << najmlađa učesnica Belma Huseinefendić iz Tuzle sa pjesmom "Zapjevala sojka ptica".

"Prevashodno su mladi u pitanju. Nešto manje nas baštinika, jer smo u devetom festivalu prioritet dali baš mladima. Tu mi vidimo budućnost Bosne i Hercegovine, odnosno sevdalinke. Kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko ostavi iza sebe. Mi puno toga vidimo u djeci, a oni su uistinu jedna divna, krasna bića koja hoće da slušaju i poštuju ono što mi radimo", kazala je Ramiza Milkunić.

Deveti festival uz nove prijatelje i izvođače donio je i novost u interpretaciji. Prvi put na festivalu izvedena je sevdalinka uz klavirsku pratnju mlade klaviristkinje Sarah Skopljak.

Po aranžmanu profesora Asima Horozića, pratila je izvedbu pjesme "Kraj tanana šadrvana", koju je otpjevala sjajna Ajna Kasumović iz Tuzle.

Na festivalu su još nastupili i Subhija Šehović, Nejra Neimarlija, Mirela Hasifić, Nadina Hadžiselimović, Irma Musić, Mirhad Okanović...

U proteklih devet godina iz riznice festivala snimljeno je više od 300 pjesama. Sevdalinka kao kulturna bh. baština kandidovana je za listu UNESCO-a kao zaštićene nematerijalne baštine BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.