Izvor: RTS, 05.Okt.2020, 06:05

Šest stvari koje treba da znate o Petom oktobru

Masovne demonstracije građana Srbije pre 20 godina dovele su do priznanja rezultata izbora i odlaska sa vlasti predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Ovo je šest stvari koje treba da znate o Petom oktobru.
Pobeda Koštunice nad Miloševićem 24. septembraNa izborima za predsednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine, kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Koštunica pobedio je u prvom krugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa 50,24 odsto glasova, dok je Slobodan Milošević osvojio 37,15 procenata.

Tadašnji režim nije priznavao rezultate, dok je opozicija odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.
Poziv na demonstracije protiv izborne krađeDemokratska opozicija Srbije pozvala je građane da se u četvrtak 5. oktobra 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi.

DOS je ultimativno zatražio da Slobodan Milošević do 5. oktobra, u 15 časova, prizna izbornu volju, a zahtevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke i da RTS promeni uređivačku politiku.
Srbija u BeograduPristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd iz cele Srbije, predvođene opozicionim liderima, a policija je bezuspešno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima.

Demonstrirao je veliki broj građana a grupa ljudi je, oko 15.35, kroz prozor ušla u zgradu parlamenta.
Pucnjava, suzavac, bager i priključenje policije demonstrantimaTokom sukoba policije i demonstranata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, a policija je bacila suzavac u blizini zgrade Radio-televizije Srbije, dok je bager krenuo da se probije do ulaza.

Zgrada RTS-a u Takovskoj ulici je potom zapaljena, a redovni program RTS-a je prestao da se emituje posle 17 časova.
Policajci iz stanice u Ulici Majke Jevrosime položili su oružje i priključili se demonstrantima.
Noć slavlja i strepnjeVojislav Koštunica obratio se predveče građanima sa terase Skupštine grada Beograda, a potom i preko RTS-a.

Demonstranti su tokom cele noći bili u centru Beograda, slaveći pobedu, ali i strepeći od moguće intervencije vojske i drugih bezbednosnih formacija bivšeg režima.
U protestima je poginula aktivistkinja DSS-a Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je nesrećnim slučajem pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Tokom protesta povređeno je 65 ljudi.
Milošević priznao porazSlobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz od Vojislava Koštunice.

Koštunica je 7. oktobra položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao predsednik SRJ.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAN KADA JE VLAST MILOŠEVIĆA POSTALA PROŠLOST: Šta se u Srbiji promenilo za 20 godina? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2020

Protest koji je održan petog oktobra u centru Beograda bio je najmasovniji od početka devedestih godina, mada postoje oprečna tumačenja broja prisutnih...Danas se navršava 20 godina od petooktobarskih događaja 2000. godine, kada je nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.