Šest smederevskih sela bez vode za piće

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest smederevskih sela bez vode za piće

U vodovodima sela Kolari, Vodanj, Malo Orašje, Binovac i Badljevica, više puta u toku godine beleži se povećano prisustvo amonijaka, dok se u susedom Vrbovcu i Drugovcu u analizama vode smenjuju mikrobiološki ispravni i neispravni rezultati.
Iako je Republička sanitarna inspekcija zabranila korišćenje vode za piće i spremanje hrane, meštani kao da ne obraćaju previše pažnje na to. Uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je koriste. Samo su pojedinci nakon poslednje zabrane počeli da kupuju vodu.

Meštani ovih sela probleme sa vodom uglavnom imaju otkako vodovodi postoje. Ipak, pokušavaju da nađu rešenje.
"Preporuka je da se ugradi sistem za hlorisanje, koji bi sprečavao bakteriološka zagađenja", kaže predsednik Mesne zajednice Vrbovac, Vlastimir Damjanović.
U požarevačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je amonijak mineralnog porekla česta pojava u mnogim selima, jer se voda crpi iz arterskih bunara dubljih od 100 metara.
"U selima Vodanj, Malo Orašje, Kolari Binovac i Badljevica voda je bakteriološki ispravna i može da se koristi kao tehnička voda. Kratkotrajna upotreba ove vode za piće ili pripremu hrane, ne utiče negativno na ljudsko zdravlje. Za piće i pripremu hrane treba koristiti vodu koja je higijenski ispravna", kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović.
Problemi mikrobiološke neispravnoti mogu se rešiti odgovarajućim održavanjem i dezinfekcijom vode, dok za prisustvo amonijaka mineralnog porekla, rešenje praktično ne postoji, kažu u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.