Šest medalja za srpske baletske igrače u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest medalja za srpske baletske igrače u Atini

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda osvojili su šest medalja na 3. Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini, koje je održano od 9. do 15. aprila, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung ukazala je na veliki uspeh mladih baletskih igrača, što je i veliki uspeh za baletsku školu koja postoji osam godina.

Ona je primetila da je Srbija mala sredina u kojoj baletskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << igračima budućnost nije ni sigurna ni svetla i da je rezultat sedmoro učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za igru rezultat rada i zajedničkog napora igrača, roditelja i pedagoga Ivanke Lukateli i Marije Janković.

Jung je naglasila da su tri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane medalje u Atini otvorile vrata laureatima za seminare, master klasove i dalje usavršavanje u inostranstvu, a ponude stižu iz Kine, Francuske, Italije i Nemačke.

Srbiju su na Međunarodnom baletskom takmičenju za igrače od osam do 22 godine starosti, koje je organizovao Baletski centar u Atini pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Grčke, predstavljali Lana Migrić, Nikolina Pašagić, Iris Čano, Elena Georgijev, Lara Ristić Rodriges, Sara Ivanović i Đorđe Kalenić (12) koji je u juniorskoj kategoriji osvojio zlatnu medalju za koreografiju savremene igre koju je sam osmislio.

Lukateli je ukazala na veliki talenat i hrabrost mladih igrača koji su se suočili sa onim što ih čeka, uvideli da je u pitanju težak put i odmerili svoje sposobnosti u odnosu na međunarodne kriterijume.

Janković je skrenula pažnju na zanimljiv i koristan koncept atinskog takmičenja koje podrazumeva da svi takmičari prođu četiri ispita od vežbi kojima pokazuju svoje tehničke mogućnosti i sposobnost brzog učenja, preko rada sa drugim pedagozima, do varijacija kojima demonstriraju svoje izražajne mogućnosti, umetničke kapacitete i sposobnost brzog savladavanja koreografija na licu mesta.

Jung je rekla da su srpski igrči bolje od ostalih uspeli da prate i rade sa različitim pedagozima zahvaljujući činjenici da u Nacionalnoj fondaciji za igru često imaju priliku da pohađaju master klasove inostranih pedagoga, kao i da su u okviru "Karavana igre" imali oko 30 predstava u 15 gradova po Srbiji prilagođavajući se različitim okolnostima i uslovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Naši mladi baletski igrači osvojili šest medalja u Atini

Izvor: Blic, 20.Apr.2018

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje na 3. Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini koje se održavalo od 9-15 aprila, 2018. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.