Šest hiljada pritužbi Zaštitniku građana

Izvor: RTS, 29.Apr.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest hiljada pritužbi Zaštitniku građana

Ombudsman Saša Janković predstavio godišnji izveštaj skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava. Među šest hiljada pritužbi u 2012. godini, najviše njih odnosi se na rad državne uprave i kršenje ekonomsko-socijalnih prava građana.

Zaštitnik građana Saša Janković dobio je prošle godine 6.015 pritužbi, najviše na državnu upravu - 35 odsto, a na nerešene probleme iz domena ekonomsko-socijalnih prava 29,76 odsto, navodi se u godišnjem izveštaju koji je razmatran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava.

Janković je naveo da je desetinama hiljada građana onemogućeno potpuno ostvarivanje Ustavom i zakonom garantovanih prava na zdravstvenu i penzijsku zaštitu kroz obavezno osiguranje.

"Zakon je kršen, poslodavci nisu uplaćivali zdravstveno osiguranje za zaposlene, a državni organi nisu reagovali, tako da su mnogi ostali bez overenih zdravstvenih knjižica", rekao je Janković i dodao da je slična situacija bila s penzionim osiguranjem i da firme u restrukturiranju nisu uplaćivale doprinose radnicima, a država je parcijalno povezivala staž zaposlenima.

Kao primer on je naveo Centar za krompir, koji je osnovan 2009. godine i koji dobija sredstva od dva ministarstva, ali zaposleni ne dobijaju plate.

On je naveo da je tokom prošle godine napravljen značajan pomak što se tiče upisa građana u matične knjige rođenih i dobijanja dokumenata, posebno za Rome.

U izveštaju se navodi da u domenu vladavine prava ima pomaka na bolje, ali da još ima nasilja, posebno nad LGBT populacijom. Njima prošle godine, kako je rekao Janković, nije dozvoljeno okupljanje, a i dalje su izloženi nasilju.

Prema njegovoj oceni, poslednjim presudama nastavilo se urušavanje kredibiliteta Haškog tribunala, kao međunarodne institucije osnovane da bi progonom zločinaca osigurala pravdu za žrtve poslednjih ratova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Što se tiče reforme pravosuđa, u izveštaju se navodi da je zaustavljen negativan trend, da se prestalo s lošim stvarima, ali da dobre još nisu isplivale na površinu.

Zaštitnik građana smatra da pitanje "kosovskih penzija" zahteva posebnu pažnju, i navodi da su mu stigle brojne pritužbe građana koji imaju ili su imali prebivalište i celokupan ili deo staža osiguranja ostvarili na teritoriji Kosovo i Metohija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.