Sertić: Preduzetništvo da postane dominatno

Izvor: Press, 09.Feb.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Preduzetništvo da postane dominatno

Ministar privrede Željko Sertić, izjavio je danas da vlada želi da preduzetništvo postane dominantno u razvoju srpske privrede i da je plan da do 2020. godine u sektoru malih i srednjih preduzeća bude zaposleno blizu milion ljudi.
          On je, na obraćanju na konferenciji "Perspektive ekonomske saradnje Srbije i Austrije", u Privrednoj komori Srbije, podsetio da je vlada usvojila strategiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća za 2015-2020 i da je cilj da sa sadašnjih 315.000 preduzeća broj bude povećan na 350.000, a da sa 720.000 zaposlenih taj sektor poveća na skoro milion.
"Svako ko želi i ima dobru ideju, država će mu pomoći, a nećemo biti prepreka kao što je to do sada bio slučaj", poručio je Sertić i dodao da je upravo zato vlada proglasila 2016. za godinu preduzetništva u Srbiji.
Kako kaže razvoj preduzetništva je budućnost za privredu Balkana i Evrope, ali i celog sveta koji ide u tom pravcu.
Ministar kaže da nigde više u svetu nema dirigovane ekonomije, pa ni u Kini, i da zato ni Srbija ne može da bude izuzetak.
To je razlog, prema njegovim rečima, zbog čega je država rešila da očisti "repove" prošlosti, odnosno sudinu više od 500 državnih preduzeća, koja imaju velike dugove i žive samo od subvencija.
Sertić je rekao da je Austrija dobar primer, jer je ta zemlja 2000. imala 15.000 izvoznih preduzeća, i to uglavnom velikih, a u prošloj godini 55.000 izvoznih firmi, od čega su više 90 odsto njih mala i mikro preduzeća sa svega nekoliko zaposlenih.
Prema njegovim rečima Austrija je uspela tako nešto da postigne snaženjem svoje nacionalne privredne komore, pridruživanjem EU, podizanjem konkurentnosti.
"Mi pokušavamo da ukrademo vaše znanje, zato što treba da učimo od najbolji", podvukao je Sertić.
Ministar je kazao da je jedan do važnih razloga uspeha austrijske privrede i to što najveći broj Austrijanaca kupuje domaće proizvode i da to nije njihova država postigla dekretom ili naređenjem, već kvalitetom proizvoda.
Sertić je rekao da je najvažnije da se promeni svest u našem narodu da više roditelji ne uče decu „samo ti završi školu i zaposli se u državnoj firmi“, već da ih uče da imaju preduzetnički duh.
       On je dodao da ga raduje što sa Austrijom imamo sve bolju privrednu saradnju i da je deficit u spoljnotrgovinskoj raumeni sa tom zemljom smanjen za više od 20 odsto u prošloj godini.
Predsednik Privredne komore Austrje Kristof Lajtl, ukazujući na tesnu privrednu saradnju, koja je praćena i odličnom političkom povezanošću, izrazio je danas uverenje da će Sbrija uskoro postati punopravni član EU.
"Srbija je to zaslužila, a mi ćemo učiniti sve da Srbija postigne članstvo u EU", najavio je on dodajći da je put Srbije ka EU nepovratan.
Lajtl je kazao da se ne zna koliko će taj put trajati, i da je važno na njemu imati dobre prijatelje, kojeg Srbija ima u Austriji.
Lajtl je podsetio da je Austrija prvi investitor u Srbiji, što pokazuje da postoji međusobno poverenje.
S tim u vezi je rekao da ga posebno raduje što Austrija uživa velike simpatije kod građana Srbije, jer istraživanje IPSOS-a pokazuje da je Austrije, iza Rusije i Kine na treću mestu po simpatijama.
"To je veliko priznaje, ali i obaveza. Mi osećamo isto prema vašoj zemlji. Zato je ohrabrujuće da se naši ekonomski odnosi ne zasnivaju samo na razmeni roba i usluga, investicijama i stvaranju radnih mesta, već pre svega na zajedničkim delima", poručio je Lajtl.
Kada je reč o privredi, on je istakao da našim ekonomijama nije otvorena samo Evropa, već da je globalizacija učinila da je "čitav svet otvoren". 
"Čitav svet nam je otvoren i zato moramo da budemo zastupljeni u celom svetu. To može samo da učini jaka komora. Privredna komroa Austrije ima više od 100 predstavništava, preko kojih pomaže izvozu, ali i malim firmama da izađu u svet, što same ne bi mogle", podvukao je on ističući da je jaka privredna komora potrebna svakoj zemlji da bi imala snažnu ekonomiju.
Kao jaka privredna komora, austrijska, radi i na obrazovanju, posebno mladih, kroz kombinaciju poslovnog i školskog obrazovanja.
"Mlade pored škole uvodimo u preduzeća, gde rastu zajedno sa firmom i time postaju nezaobilazna radna snaga", objasnio je on.
Lajtl je istakao da zemlje, koje primenjuju dualno obrazovanje imaju za 60 odsto manje nezaposlenosti među mladima, u odnosu na države koje ne primenjuju taj sistem.
On je izrazio zadovoljstvo što je Srbija prihvatila da ide putem Austrije po pitanju dualnog obrazovanja.
Predsednik PKS Marko Čadež je ocenio da su odraz investicija austrijskih preduzeća u Srbiji sa 2,8 milijardi evra, kao i povezanost srpskih preduzeća sa asurtijskim, odraz odličnog odnosa dve zemlje, i saradnje koja je odlična na svim poljima.
On je ukazao da je Privredna komora Austrije pružila veliku podršku PKS, kako u pozicioniranju u regionalnim inicijativama, tako i pokretanju regionalnog povezivanja komora, ali i u reformi komore.
Prema njegovim rečima novi zakonski okvir za komorski sistem u Srbiji je veoma bitan, jer je njime osnažena komroa, koja dobija ključnu ulogu u pretpristupnim pregovorima, pošto je 29 od 35 poglavlja vezano za privredu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Sertić: Treba učiti od najboljih

Izvor: Beta Video, 09.Feb.2016

BEOGRD - Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je da Srbija uradila dosta u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, ali da još treba da radi na tome. ``Mi pokušavamo da ukrademo austrijsko znanje i primenimo ga kod nas, jer treba učiti od najboljih``, naglasio je Sertić dodavši da...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.