Sergej Prokofjev − klasik među modernistima

Izvor: Studnel.com, 05.Mar.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Prokofjev − klasik među modernistima

Sergej Prokofjev muzikom je počeo da se bavi još u ranim godinama svog detinjstva. Njegova majka je bila ta koja ga je učila. Studije započinje 1904. na Sankt Petersburškom konzervatorijumu gde studira klavir, kompoziciju i instrumentaciju. Mnoga dela je napisao baš u toku studiranja, što mu donosi mnoštvo pozitivnih kritika. U periodu posle izbijanja Oktobarske revolucije komponovao je brojna umetnička dela među kojima su: Zaljubljen u tri pomorandže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Vatreni anđeo, balete Bludni sin, Na Dnjepru, Drugu, Treću i Četvrtu simfoniju. Nastupao je kao pijanista po celoj Evropi, a 1932. se vraća u Rusiju.

Najpoznatije svoje baletsko delo Romeo i Julija komponovao je 1935. godine. U doba Drugog svetskog rata nastalo je i jedno od njegovih najpoznatijih dela Šesta simfonija u es-moll-u. Prokofjev važi za klasika među kompozitorima moderne muzike. Imao je veliki značaj u oblasti filmske muzike. Takođe je veliki uticaj imao na modernu filmsku muziku klasično-romantičkog stila. Pisao je simfonije, koncerte, opere, balete, sonate za violinu, klavir, violončelo, flautu, kamernu muziku. Njegova smrt prošla je nezapaženo jer je bila u senci smrti diktatora Staljina, koji je umro na isti dan. Na Prokofjevoj sahrani bili su sa samo njegovi prijatelji koji nisu nosili cveće, jer su sve kupili ožalošćeni za Staljinom. Bez obzira na to, Prokofjeva dela su ostala zapamćena, a on se smatra jednim od najvećih kompozitora 20. veka. 
Izvori: haoss.org, slobodnaevropa.org.

na danasnji dansergej prokofjevmuzikakompozitorbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.