Šenlučili i umalo oborili avion

Izvor: Blic, 09.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šenlučili i umalo oborili avion

PODGORICA - Badnje veče, koje najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić, moglo je da bude kobno po putnike Montenegroerlajnsa", koji su avionom „foker 100" putovali iz Ljubljane u Podgoricu. Naime, u nedelju oko 21.30 sati, nepoznata osoba šenlučila je i metak je pogodio rep aviona, koji se spuštao ka aerodromskoj pisti. Iskusni pilot Milorad Todorović, uspeo je da bezbedno spusti letelicu, i ne ugrozi ni živote putnika, ni kolega.

U Crnoj Gori je i juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio neradan dan, pa se MUP ni dva dana posle incidenta nije oglasio. Takođe ni od koga od nadležnih u MUP-u nismo mogli saznati dokle se stiglo sa istragom. Da li je utvrđeno ko je i odakle ispalio hitac koji je pogodio rep letelice, kao i iz kog oružja je pucano.

Sagovornik „Blica" zaposlen na Aerodromu Golubovci, kaže da se incident završio dobro, jer je zalutali metak pogodio rep aviona, a ne pilotsku kabinu ili rezervoar, što je moglo da izazove katastrofu i dovede u opasnost putnike i posadu.

- Tokom praznika u Podgorici pucalo se na sve strane. U jednom trenutku sam čak pomislio da se zaratilo. Srećna okolnost je da je metak završio u repu aviona, jer da je kojim slučajem pogodio pilotsku kabinu ili rezervoar, posledice bi bile katastrofalne. U trenutku kada je pogođen, aviona je još bio u vazduhu, iznad prilazne piste. Da je kojim slučajem pogodio pilotsku kabinu ili rezervoar desetine života bilo bi u opasnosti. Sreća da se u pilotskoj kabini za komandama nalazio iskusan pilot Milorad Todorović, koji je letelicu prizemljio bez problema - kaže sagovornik „Blica".

Ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore, dr Andrija Lompar, izjavio je za „Blic" da sve ukazuje da je incident prouzrokovao neodgovorni građanin, koji je šenlučio, ali i da treba sačekati zvaničan izveštaj policije.

- Oštećenje na avionu nije veliko, a pošto se svaki avion detaljno pregleda pre poletanja i posle sletanja - ekipe sa Aerodroma Golubovci lako su locirale, gde se zarilo zrno koje je pogodilo avion. Moram da dodam da su mnogi od putnika saznali šta se dogodilo, tek kada im je to saopšteno u pristanišnoj zgradi - kazao je Lompar i dodao da očekuje da će policija ubrzo javnost obavestiti o rezultatima istrage, pa će i Ministarstvo preduzeti sve mere protiv eventualnih počinilaca.

Pilot, koji je insistirao na anonimnosti, objasnio je za „Blic" da je deo aviona, gde se zario metak, napravljen da izdrži veliko opterećenje u vazduhu.

Komercijalizuje se i najveći praznik

Sociolozi i teolozi ocenjuju da je Božić sve više komercijalizuje sa elementima folklora. Oni pravoslavci koji hoće da budu dosledni hrišćani, Božić treba da čestitaju i da se pozdravljaju sa „Mir Božji, Hristos se rodi", rekao je za Betu profesor na Teološkom fakultetu Radovan Bigović. On je objasnio da „danas postoje različite folklorne forme i mnogo štošta drugo, ali je to više sekularizacija pozdrava i praznika nego izraz suštine vere".

Publicista Mirko Đorđević izjavio je da je prvi put vernicima i u božićnoj poslanici ukazano na komercijalizaciju i folklorizaciju Božića, koji se, kako je dodao, pretvara u neprimerene svetkovine i ostavlja mučan utisak.

(Beta)

Ne pomaže ni zakon

Građani Crne Gore, po starom običaju, Badnji dan i Božić, proslavili su uz neizbežnu pucnjavu. Koliko je osoba privedeno i zadržano u policiji zbog šenlučenja, za sada nije poznato.

Crna Gora, inače, ima jedan od najstrožih Zakona o naoružanju, koji strogo kažnjava čak i pucanje na svadbama. I pored strogih zakonskih odredbi mnogo građana Crne Gore naoružano je i koristi svako slavlje da isproba svoj arsenal.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.