Senatori traže jače sankcije protiv Rusije

Izvor: B92, 11.Jan.2017, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senatori traže jače sankcije protiv Rusije

Vašington -- Deset senatora - pet republikanaca i pet demokrata - predstavilo je zakonski predlog kojim bi trebalo da se poveća obim američkih sankcija protiv Rusije.

Republikanac Džon Mekejn i demokrata Bendžamin Kardin, koji su kritičari novoizabranog predsednika Donalda Trampa, glavni su sponzori tog dokumenta.

Zakonski predlog koji je nazvan "Akt o odgovoru na ruska neprijateljstva 2017", napisan je da pokaže da i ključni republikanski zakonodavci imaju nameru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kazne Rusiju, bez obzira na Trampovu želju da ojača veze između dve zemlje, prenosi "Glas Amerike".

Kako se podseća, američka obaveštajna zajednica je pre nekoliko dana objavila deklasifikovanu verziju izveštaja u kojoj se Rusija optužuje da se mešala u američke izbore.

Zakonskim predlogom bile bi uvedene zabrane izdavanja viza i zamrznuta imovina onima koji podrivaju sajber-bezbednost demokratskih institucija, čime bi najverovatnije bilo dodatno otežano bankama da posluju sa ruskom vojskom i obaveštajnim agencijama.

Njime bi se, takođe, sistematizovale sankcije koje je Rusiji uvela administracija predsednika Baraka Obame kao odgovor na rusko mešanje u izbore i aneksiju Krima 2014. godine.

Pored toga, zakonski predlog predviđa izdvajanje 100 miliona dolara za Stejt department i druge američke agencije za borbu protiv ruske propagande, navodi "Glas Amerike".

Ukoliko zakonski predlog bude usvojen i postane zakon, Trampova administracija ne bi bila obavezna da uvede sankcije.

Senator Kardin je objasnio da bi u zakon najverovatnije bio ubačen amandman kojim bi predsedniku bilo omogućeno da ne primeni sankcije ukoliko je to u najboljem interesu SAD, dodaje "Glas Amerike".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.