Izvor: RTS, 20.Jan.2021, 13:05

Selaković sa Borisovom o saradnji dve države i merama protiv koronavirusa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Sofiji sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom o političkoj, infrastrukturnoj i ekonomskoj saradnji dveju država, kao i o merama u borbi protiv koronavirusa.
Na sastanku, kojem je prisustvovala zamenica premijera i šefica diplomatije Ekatarina Zaharijeva, konstatovano je da su odlični lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Bugarske od velikog značaja za bilateralnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnju dve države, koju je međutim neophodno intenzivirati političkim dijalogom na nivou ministara spoljnih poslova.

Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Bugarskom, kao posebno važnom susedu i prijateljskoj zemlji, u duhu međusobnog uvažavanja i bliskih veza dva naroda.
Na evropskom putu tokom 2020. Srbija nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, jer zeleno svetlo nije dalo sedam zemalja članica EU, među kojima i Bugarska. Razlozi su, pojašnjava ministarka spoljnih poslova te zemlje, bili tehničke prirode.
"Nije bilo političkog razloga za to, već je tehničke prirode. Rekla bih da nije toliko bitan broj poglavlja i znam da vam nekada izgleda frustrirajuće spor taj proces. Ali ja vam iz iskustva kažem da sam proces nije brz. Najbitnije je da se implementiraju i prihvate reforme koje su u vezi s tim poglavljima, zato je i mnogo teže zatvaranje poglavlja. Uveravam vas da Bugarska nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu", navodi Ekaterina Zaharijeva, ministar spoljnih poslova Bugarske.
Put koji će pribliziti dve prestonice - Sofiju i Beograd, trebalo bi da bude gotov do kraja godine. U toku su radovi na drugoj od ukupno 3 deonice auto-puta od Sofije do granice dveju zemalja.
U dve pogranične opštine gde živi bugarsko stanovništvo - Babušnici i Dimitrovgradu u toku je opremanje odeljenja Slobodne carinske zone Pirot, koja će, kaže srpski šef diplomatije, otvoriti prostor za unapređenje saradnje.
"Da smo uvereni da će to biti odlicna prilika i prostor za zajedničke incesticije, za dolazak bugarskih investitora i za obezbeđivanje zaposlenja ljudima koji žive u tim pograničnim krajevima kojem god narodu da pripadaju", napominje Selaković.
O položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji, ali i namerama za jačanje diplomatskih odnosa dve zemlje, ministar spoljnih poslova razgovarao je i sa bugarskim predsednikom.
Zvaničnu posetu Bugarskoj šef srpske diplomatije jutros je počeo obilaskom hrama Svete nedelje u Sofiji, gde se poklonio moštima Svetog kralja Milutina i razgovarao sa glavnim sekretarom sinoda Bugarske pravoslavne crkve episkopom Gerasimom.
U Bugarskoj su na snazi oštre mere protiv korone, pored ostalog, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti do kraja meseca, a ne rade ni tržni centri.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharijeva i Selaković o unapređenju saradnje dve zemlje

Izvor: Blic, 20.Jan.2021

Ministari spoljnih poslova Bugarske i Srbije, Ekatarina Zaharijeva i Nikola Selaković, razgovarali su danas u Sofiji o unapređenju saradnje dve zemlje, energetskim pitanjima i evropskim integracijama Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.