Selaković osnovao radnu grupu za reformu pravosuđa

Izvor: Blic, 04.Mar.2013, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković osnovao radnu grupu za reformu pravosuđa

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković osnovao je Radnu grupu za izradu radnog teksta Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za sprovođenje te strategije.

Kako se navodi u radnom tekstu Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, taj proces ostaje važan prioritet Srbije u cilju unapređivanja nezavisnosti pravosudnog sistema, nepristrasnosti i kvaliteta pravde, unapređenja stručnosti, odgovornosti i efikasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravosudnog sistema.

"Imajući u vidu potrebnu za stalnim procesom strateškog planiranja, Ministarstvo pravde i državne uprave odlučilo se za donošenje Strategije za period 2013-2018. Ova Strategija predstavlja nastavak reformskih aktivnosti postavljenih Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa za period 2006-2011", navodi se u tom dokumentu.

Strategija za reformu pravosuđa, kako se ističe u radnom tekstu, predstavlja sastavni deo faze "finog podešavanja" usvojenog pravnog okvira, institucionalno i profesionalno jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Pravosudne akademije.

Cilj nove Strategije je da omogući povezivanje procesa reforme pravosuđa sa procesom evropskih integracija, navodi se u tom dokumentu.

Za razliku od prethodne Strategije, koja se pretežno bavila reformom sudskog sistema, nova Strategija će biti šira, ali će i korigovati neke prethodne reformske aktivnosti na osnovu ocena protekle reforme i analize ispunjenosti Strategije iz 2006.

"Osnovna uloga Nacionalne strategije reforme pravosuđa jeste da odredi odgovarajući pravac i prioritete, ali i tempo odnosno brzinu pomenutog procesa organizovanih i ciljno usmerenih reformskih aktivnosti", navodi se u radnom tekstu Nacionalne strategije.

U saopštenju se navodi da će u radu grupe, između ostalih, učestvovati pomoćnici ministra Čedomir Backović, Slavoljub Carić, Ljiljana Blagojević.

U sastavu grupe nalaze se i državni sekretar Danilo Nikolić, ali i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i predsednik Advokatske komore Dragoljub Đordević.

U grupi će takođe biti i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, član Odbora za pravosuđe Vladimir Cvijan i programski direktor "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić.

Povezane vesti: Selaković: Stanje u pravosuđu loše

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Radni tekst o reformi pravosuđa

Izvor: B92, 05.Mar.2013, 01:16

Beograd -- Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo prvi radni tekst Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i pozvalo građane i stručnu javnost da daju komentare..Sa tim tekstom svi zainteresovani mogu da se upoznaju na zvaničnoj internet stranici tog ministarstva...Radna grupa za izradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.