Selakovic: Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom uprkos opstrukcijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 13:51

Selakovic: Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom uprkos opstrukcijama

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u razgovru sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Konstantinosom Florosom istakao da je pitanje Kosova i Metohije glavni političko-bezbednosni izazov Srbije, ali da je naša zemlja uprkos, kako je rekao, svim opstrukcijama privremenih institucija samouprave u Prištini, posvećena dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja.

On je izrazio zahvalnost zbog principijelnog stava Grčke o nepriznavanju nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tzv. Kosova, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je naveo i da je Srbija posvećena očuvanju bezbednosti i saradnji u regionu, a u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetom, što su, objašnjava, evrointegracije, privržena saradnji sa državama članicama i institucijama EU na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Selaković je podsetio da Srbija doprinosi evropskoj i globalnoj bezbednosti učešćem u misijama i operacijama EU i UN, i da je po kontribucijama u mirovnim misijama prva u regionu i među prvih deset u Evropi.

Kada je reč o vojnoj saradnji Srbije i Grčke, Selaković je konstatovao da je ona dobra, da se odvija kroz zajedničke vojne vežbe, obučavanje i usavršavanje u obrazovnim centrima dve zemlje.

Selaković je ocenio da dve zemlje odlično sarađuju, čemu, ističe, doprinosi izuzetno dinamičan politički dijalog na najvišem nivou.

Jačati saradnju sa Burkinom Fasom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa nerezidentnim ambasadorom Burkine Faso Djudoneom Kereom.

Selaković je poručio da je Srbija opredeljena da jača odnose sa Burkinom Fasom i preneo našu spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Ministar je rekao da je jedan od važnih koraka u tom pravcu bio susret sa ministrom inostranih poslova Mamaduom Alfa Barijem na marginama komemorativnog skupa povodom 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, dodavši da će tokom naredne godine biti u prilici da bilateralno poseti Burkinu Faso.

Šef srpske diplomatije istakao je da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, posebno izdvojivši oblast poljoprivrede.

Selaković je, kada je reč o oblasti obrazovanja, obavestio sagovornika o uspešnoj realizaciji programa „Svet u Srbiji“, podvukavši da želimo da omogućimo što većem broju studenta iz prijateljskih država da se školuju u našoj zemlji.

Sagovornici su razmenili iskustva svojih zemalja u suočavanju sa virusom korona, a ministar Selaković preneo je da Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže prijateljskim državama u borbi protiv pandemije, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.