Selaković: Oštriji zakon protiv nasilja u porodici

Izvor: Mondo, 18.Maj.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Oštriji zakon protiv nasilja u porodici

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će konačan sud o nemilom događaju u Kanjiži dati pravosudni organi i najavio da će biti pokrenuta revizija dela Krivičnog zakonika koji se odnosi na nasilje u porodici.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Selaković je rekao da se u javnosti u ovakvim situacijama stavlja pod znak pitanja funkcionisanje celog sistema, ali kako je dodao, nekada ni najbolji sistem ne može da spreči izvršenje takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << krivičnog dela.

On je novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o realizaciji programa za unapređenje sisteme nesolventnosti u Srbiji, rekao da je reč o ozbiljnoj društvenoj anomaliji koja je rezultat dešavanja u poslednjih 20-ak godina, poput masovnih otpuštanja.

Kako je naveo, ti stresovi su postali sastavni deo našeg mentaliteta i ne mogu se izbrisati jednim potezom gumice, zbog čega je potrebno pokrenuti mnogo širi institucionalni dijalog i uključiti celo društvo i državu u nalaženje načina za bolju prevenciju kako ne bi dolazilo do tragičnih događaja.

Selaković je podsetio da se Srbija na reviziju Krivičnog zakonika obavezala potpisivanjem Istanbulske deklaracije kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Ministar smatra da bi pooštravanje kaznene politike dalo rezultate, ali da ne može da predvidi unapred u kom obimu.

Zbog narušenih porodičnih odnosa juče se u mestu Martonoš, kod Kanjiže, dogodila velika tragedija u kojoj je stradalo sedam osoba.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strožije kažnjavanje nasilja u porodici

Izvor: Akter, 18.Maj.2015

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković najavio je danas izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na kažnjavanje nasilja u porodici.."Ima prostora za poboljšanje sistema sprečavanja i kažnjavanja nasilja u porodici", rekao je Selaković novinarima i dodao da Srbiju na izmenu Krivičnog zakonika...

Nastavak na Akter...

Selaković: Ovakve nemile situacije dešavaju se i u najuređenijim državama

Izvor: Beta Video, 18.Maj.2015

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao i da u Srbiji ima dosta sigurnih kuća, centara za socijalni rad, ali da situacije porodičnog nasilja, poput onog u Kanjiži, u javnosti izazivaju želju da se preispita funkcionisanje tog sistema.``Nekada ni najbolji sistem na svetu ne može...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.