Selaković: Nema zloupotrebe službenog položaja

Izvor: Glas javnosti, 24.Dec.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Nema zloupotrebe službenog položaja

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da će izmene Krivičnog zakonika koje se odnose na krivična dela zloupotrebe službenog položaja stupiti na snagu 14. aprila naredne godine, i naglasio da neće biti dekriminalizacije tog krivičnog dela.

On je kazao da te izmene neće uticati na postupke koji su u fazi istrage, kao što je slučaj privatizacije Predzeća za puteve "Niš", gde su osumnjičeni Marko i Miroslav Mišković i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Milo Đurašković.

Selaković je naglasio da neće biti dekriminalizacije, odnosno oslobađanja onoga ko je osumnjičen ili protiv koga se vodi postupak da je izvršio neko teško krivično delo.

"Kada se uzme u obzir broj lica koja se gone za ova krivična dela ili sumnjiče i broj postupaka, doći ćemo do cifre od oko 4.000. Zaista je nepodeljeno mišljenje prakse, na prvom mestu tužilaca i sudija, da je potrebno vreme u kome će se oni sami pripremiti za primenu ove nove inkriminacije, novog krivičnog dela", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da krivično delo zloupotrebe službenog položaja u slučaja državnih službenika i imenovanih lica "nastavlja da postoji", ali je u pitanju "jedno novo krivično delo koje treba primeniti na ove životne situacije i postupke koji još nisu okončani pravosnažnom presudom".

Postupci, kako je dodao, nastavljaju da se vode. Selaković se osvrnuo i na set pravosudnih zakona o kojima se povela "žučna" rasprava, navodeći da veoma često "niste u situaciji da rešavanjem jednog problema, koji postoji u zakonodavstvu, pristupite na jedan potpuno racionalan način".

"Tada imate poslanike koji su u stanju da za neke veoma ozbiljne stvari izlaze sa prilično zvučnim i populističkim izjavama koje mogu dovesti do uznemiravanja jednog većeg dela javnosti. U ovom slučaju se radilo o ukidanju apsolutne zabrane ublažavanja kazne za samo neka krivična dela čiji je kataloge očigledno sastavljen po nekom veoma čudnom principu 2009. godine, kada je donet naš krivični zakonik", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, to očigledno nije bio pravi način da se nedostaci ukolne, a Srbiji je potrebna restriktivnija i stroža kaznena politika za neka krivična dela protiv "polnih sloboda života i tela".

Govoreći o dekriminalizaciji uvrede i klevete, Selaković je kazao da je to pozitivan korak nove vlade koji se prevashodno odnosi na medije, i pozvao novinare da se znatno više "okrenu profesionalnom, analitičkom i dobrom istraživačkom novinarstvu".

Tanjug/RTS

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.