Selaković: Nacionalno jedinstvo oko važnih pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Nacionalno jedinstvo oko važnih pitanja

Prisustvo predsednika Aleksandar Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno i predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje - da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinstva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je jedna od ključnih tačaka spajanja interesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države i crkve Kosovo i Metohija i da jučerašnji razgovor može samo više da doprinese ka stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojih ne treba da postoji sporenje.

"Samim tim je ovakav događaj, kao što je prisustvo (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika i našeg predsednika redovnom zasedanju sabora veoma važno i nešto sto se nije mnogo puta u prošlosti dogodilo", rekao je Selaković.

On je ukazao da predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na svoje viđenje i stavove.

Selaković je podsetio da je patrijarh rekao da se predsednik Vučić junački bori i ukazao i na ozbiljne neizvesnosti u toj junačkoj borbi, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

"Idealno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren", rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM bilo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save.

Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov.

"I pored toga što jučerašnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrijarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi", rekao je Selaković.

On je dodao da su dve stvari na KiM važne - narod i svetinje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SELAKOVIĆ ZA PINK: Jedinstvo države i crkve je ozbiljan korak ka stvaranju nacionalnog jedinstva! (VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 14.Maj.2019

Razgovor patrijarha i predsednika nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren, rekao je Selaković.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.