Selaković: Koga da Ustav obavezuje ako ne delioca pravde

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Koga da Ustav obavezuje ako ne delioca pravde

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je u subotu da je njegova inicijativa Visokom savetu sudstva za razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović proistekla iz odluke Ustavnog suda koji je njen izbor proglasio neustavnim i poručio da neustavna stanja u Srbiji moraju da se otklanjanju. "Ovde nije reč o personalnom istupanju već sistemski i pravno veoma bitnoj stvari. Ako ne možete da imate predsednika VKS izabranog u skladu sa Ustavom, pa koga onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Ustav i zakoni ove države treba da obavezuju, ako ne onoga koje nadležan da sudi i deli pravdu", rekao je ministar Tanjugu nakon obilaska sudova u Kraljevu. On je poručio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće za sve i da se one moraju poštovati i izvršavati. PROŠIRENJE MREŽE Prema njegovim rečima, stanje u sudovima u Srbiji je izuzetno teško, naročito zbog te činjenice da su vraćene sudije koje nisu izabrane 2010. Jer nije obezbeđena infrastruktura za njihov povratak. On je najavio da se kroz proširenje sudske mreže može videti “način za izlazak iz tog stanja”. “Nedopustivo je da u zemlji imate samo jednog predsednika suda dok su svi ostali vršioci funkcije iako su morali da posle šest meseci da budu izabrani za predsednike suda. Imate samo predsednika VKS, a i za njega je utvrđeno da nije izabran u skladu sa Ustavom”, naglasio je Selaković. Govoreći o teškom stanju u srpskom pravosuđu, Selaković je pored ostalog kao razlog za to naveo da ne postoji dobar i efikasan sistem disciplinske odgovornosti sudije i najavio da će prioritet u radu VSS-a, čiji je član po položaju, u narednom periodu biti usavršavanje disciplinskog postupka, pooštravanje disciplinske odgovornost i definisanje statusa disciplinskog tužioca i disciplinske komisije. To će dalje omogućiti da, ako se zna da u nekom sudu postoji sudija koji je vraćen prethodnih meseci a to ne zaslužuje, kao i da je pre tri godine izabran sudija koji to takođe ne zaslužuje, takav više neće moći da bude sudija, rekao je ministar pravde.Međutim, nije to jedino što je teško. Teško je i popraviti odnose među ljudima, ali za to će trebati godine i za to moramo da stvorimo uslove”, poručio je ministar.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ukloniti neustavna stanja u Srbiji

Izvor: B92, 26.Jan.2013

Kraljevo -- Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je njegova inicijativa za razrešenje predsednika VKS Nate Mesarović proistekla iz odluke Ustavnog suda...Taj sud je njen izbor proglasio neustavnim i poručio da neustavna stanja u Srbiji moraju da se otklanjanju..."Ovde nije reč o personalnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.