Selaković: Češljamo imovinu tajkuna i političara!

Izvor: Kurir, 04.Nov.2012, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Češljamo imovinu tajkuna i političara!

Neće biti zaštićenih i izuzetih, nadležni državni organi moraju da provere sveosumnjičene za upletenost u criminal

BEOGRAD - Nema privilegovanih.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković kaže da će na udaru zakona o utvrđivanju porekla imovine, čija izrada počinje za oko mesec dana, biti bez izuzetka svi tajkuni i političari za koje postoji osnovana sumnja da su stekli ogromno bogatstvo na nezakonit način i u spornim privatizacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Moramo uvesti pravo u Srbiju. Do sada se dešavalo da Skupština usvoji zakone koje je Vlada predložila, a da kasnije određene odredbe Ustavni sud proglasi neustavnim. To pokazuje da je država bila u rukama neozbiljnih ljudi. To više ne sme da se dešava.

♦ Hoće li biti ispitan i onaj čuveni „prvi milion dolara“?

- Vlada čvrsto zastupa stanovište nulte tolerancije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sve za šta se dokaže da je sumnjivo i nezakonito biće ispitivano.

♦ Građani, dakle, mogu očekivati da će „krupne zverke“ konačno položiti račune za svoje bogatstvo?

- Narodu smo čvrsto obećali uspostavljanje pravnog sistema i vladavine prava. Iza tog obećanja ćemo stati i svojim konkretnim delima. U takvom sistemu nema zaštićenih, izuzetih. Nadležni organi moraju da provere sve osumnjičene upletene u kriminalne radnje.

♦ Postoji li u Vladi saglasnost svih u borbi protiv korupcije?

- Apsolutno. To ste mogli da čujete od prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i premijera Ivice Dačića.

♦ Gde je bio problem - u nepostojanju sistema ili u pritiscima od strane političara? Govorim o neprocesuiranju vrhunskih lopova u državi.

- Degradiranje institucija traje oko dve decenije i nije zaobišlo ni pravosuđe. Problem je što smo ušli u nazovireformu i stvorili novi nefunkcionalni sistem. Naneta je neopisiva šteta jer je neko počeo da se igra državom. Jedini sistem koji je u državi doveden do savršenstva jeste sistem korupcije.

♦ U čemu su grešili vaši prethodnici?

- Zatekli smo haos i veoma loš sistem. Ministarstvo je imalo 1,9 milijardi dinara duga i mnogo nestručnih, nesposobnih, partijski udomljenih ljudi. Ministarstvo, od kada postoji, ima najveći broj zaposlenih - više od 240 ljudi.

♦ Šta vas je najviše zapanjilo?

- Bio sam zatečen činjenicom da samo u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici imate javne tužioce koji žive i rade u tim gradovima, a svi drugi putuju. To sve građani Srbije plaćaju. Kao u srednjovekovnoj Engleskoj, imamo putujuću pravdu.

Tri strategije o pravosuđu

♦ U izveštaju EK najviše zamerki se odnosilo na reformu pravosuđa.

- Ministarstvo pravde i državne uprave se u dobroj meri slaže s ocenama EK. Nedvosmislena ocena je da je neophodno nastaviti reformu pravosuđa kako bi se u Srbiju vratila pravna sigurnost. U ovom trenutku ta naša želja se poklapa s kriterijumima koje je EU u Poglavljima 23 i 24 postavila svakoj budućoj članici.

♦ Kako ćete taj problem ispraviti?

- Gradeći sistem. Donećemo tri strategije - za reformu pravosuđa, za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i za reformu javne uprave. Kroz Strategiju reforme pravosuđa postavićemo ciljeve koje treba da ostvarimo u narednih pet godina. Uz Strategiju će ići prateći akcioni plan, koji će propisati niz konkretnih mera kako bi se anulirale negativne posledice započete reforme pravosuđa.

Neko će da odgovara zbog loše reforme

♦ Rekli ste da će oni koji su sproveli lošu reformu pravosuđa snositi odgovornost. Na koga ste mislili?

- Cela Srbija zna ko je sprovodio reformu. Otpustili su sve sudije i onda ih birali na ispolitizovan i nejavan način, čime je ugled države doveden u pitanje. Uskoro ćemo reći koliko je novca potrošeno na eksperiment zvani početak reforme pravosuđa u Srbiji. To ćemo uporediti s ranijim stanjem, kad smo imali veću sudsku mrežu, i postavićemo pitanje ko će da snosi odgovornost što je novac građana uludo potrošen.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Na udaru tajkuni

Izvor: B92, 04.Nov.2012

Beograd -- Ministar pravde najavio je da će se donošenjem zakona o utvrđivanju porekla imovine na udaru naći tajkuni i oni koji su na sumnjiv način stekli bogatstvo...Nikola Selaković kaže da će uskoro biti objavljeno koliko je novca potrošeno na početak sporne reforme pravosuđa...Povodom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.