Šel isplaćuje Nigeriji milionsku odštetu

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šel isplaćuje Nigeriji milionsku odštetu

Kompanija Šel pristala da plati vansudsko poravnanje od 15,5 miliona dolara po tužbi za kršenje ljudskih prava u Nigeriji.

Naftni konglomerat Rojal Dač Šel, koji je bio optužen za umešanost u kršenja ljudskih prava i ubistva istaknutih boraca za očuvanje životne sredine 1995. godine u Nigeriji, gde poseduje naftna nalazišta, pristao je da porodicama žrtava isplati 15,5 miliona dolara na ime odštete.

Tako je danas u Njujorku okončan kontroverzni proces >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je trajao punih 13 godina.

Advokati Šela ipak i dalje poriču da ta korporacija snosi bilo kakvu odgovornost za događaje u delti reke Niger, od pre deceniju i po.

Slučaj predstavlja presedan u američkoj sudskoj praksi, jer je tokom procesa po prvi put zaključeno da multinacionalne kompanije moraju da poštuju međunarodne zakone u oblasti zaštite ljudskih prava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.