Mađari traže autonomiju u Rumuniji

Izvor: Blic, 27.Okt.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari traže autonomiju u Rumuniji

Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, tražeći autonomiju u oblastima u kojima žive, a miting podrške sekeljskoj autonomiji održan je i u blizini rumunske ambasade u Budimpešti, javile su agencije.

Asošijeted pres navodi da su mitinzi održani u 14 opština u Transilvaniji, uključujući grad Tirgu Sekujesk.

Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jašući konje ili vozeći se kočijama, navodi američka novinska agencija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />AP prenosi izjavu njihovog lidera Kelemena Hunora da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju kako bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak. Rumunski političari protive se davanju te privilegije manjini, dodaje agencija.

Kako AP objašnjava, Transilvanija je deo nekadašnje Austro-ugarske, a "posle Prvog svetskog rata rumunska većina u Transilvaniji je stvorila Rumuniju". Danas etnički Mađari čine približno šest odsto rumunskog stanovništva.

Mađarska agencija MTI izveštava da je na demonstracijama blizu rumunske ambasade u Budimpešti čelnik "Mađarskog društva za Zemlju Sekelja" Arpad Đerđ-Mozes rekao da "svi Mađari u svetu podržavaju sekeljske Mađare". Prema njegovim rečima, ceo svet se kreće ka "podršci Zemlji Sekelja", a akcije su održane u 30 gradova u 13 zemalja na tri kontinenta.

Učesnici mitinga, organizovanog u znak podrške "Velikom maršu Sekelja" u centralnoj Rumuniji, okupili su se na Trgu Heroja, a istaknut je transparent "Teritorijalna autonomija Zemlji Sekelja", navodi MTI.

Osnivač Foruma građanski savez (COF) Laslo Čizmadija procenio je da je na mitingu bilo 10.000 učesnika.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sekeljski Mađari u Rumuniji mitingovali za autonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2013

Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, tražeći autonomiju u oblastima u kojima žive, a miting podrške sekeljskoj autonomiji održan je i u blizini rumunske ambasade u Budimpešti, javile su agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mađari u Rumuniji traže autonomiju

Izvor: B92, 27.Okt.2013

Bukurešt -- Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, tražeći autonomiju u oblastima u kojima žive...Miting podrške sekeljskoj autonomiji održan je i u blizini rumunske ambasade u Budimpešti, javile su agencije...Asošijeted pres navodi da su mitinzi održani u 14 opština...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.