Šefica vlade Hongkonga sastala se sa građanima

Izvor: B92, 26.Sep.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefica vlade Hongkonga sastala se sa građanima

Hongkong -- Šefica vlade Hongkonga Keri Lam sastala se u četvrtak sa više od 130 građana na stadionu u toj poluautonomnoj teritoriji.

Oni će raspravljaju o višemesečnim prodemokratskim protestima.

Prisutni građani izabrani su nasumično od više od 20.000 prijavljenih, a samo 30 njih je moglo da se obrati najduže po tri minuta.

Građani su kritikovali premiojerku Lam da je vlada ostala gluva na pozive za demokratske reforme koji su upućivani sa demonstracija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Oni su govorili o aroganciji vlade koja je ignorisala demonstrante, što je kulminiralo nasiljem na protestima. Oni su osudili nasilje policije za vreme demonstracija.

Ovo je bio prvi dijalog od početka protesta u junu.

Proteste je izazvao zakon o izručivanju zatvorenika Kini, koji je kasnije poništen. Međutim, demonstracije su nastavljene sa novim zahtevima u pet tačaka.

Pored premijerke Lam, prisustvovalo je još nekoliko članova kabineta, koji su pažljivo slušali obraćanja građana preko dva sata.

Keri Lam je priznala duboko nepoverenje građana u njenu vladu i policiju i obećala je da će ponovo vratiti poverenje javnosti.

Ona je ponovila da nasilje mora da prestane kako bi se podržala vladavina prava i dodala da će se istražiti navodi o nasilju policije.

Kritičari su dijalog, koji je emitovan uživo, nazvali političkom predstavom kako bi se umirili demonstranti pred velike skupove planirane ovog vikenda uoči proslave Nacionalnog dana Kine 1. oktobra.

"Ovo nije samo PR, već je cilj da donese promene", rekla je Keri Lam i dodala da je ovo "dobar prvi korak".

Stotine ljudi formiralo je ljudski lanac u blizini stadiona na kom se odvijao dijalog. Oni su nosili banere i skandirali, a ostali su ispred stadiona i kada se dijalog završio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.