Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica na dan ubistva premijera provokacija

KIKINDA - Četrnaest odbornika opozicije u Skupštini opštine Kikinda, iz DS, G17 plus, SVM, LSV i PSS, juče su napustili sednicu opštinskog parlamenta, smatrajući da ona nije trebalo da bude održana na dan kada je pre pet godina ubijen premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Ne obazirući se na stav opozicije, skupštinska većina (SRS, SPS i Pokret KI 39) u nastavku sednice su Vladimira Vladimiroviča Putina proglasili za počasnog građanina Kikinde. Odbornici DSS nisu podržali takvu odluku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već su bili uzdržani.



Predlog za napuštanje sednice dao je šef odborničke grupe DS Boris Popović, a podržale su ga ostale stranke opozicije, sem DSS, čija su dva odbornika ostala u sali.

- Skandalozno je da se sednica, posle tri meseca pauze, održava baš na dan kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Danas se u celoj zemlji obeležava uspomena na Đinđića, kako bi se doprinelo širenje njegove političke ideje, pa zato pozivam i druge stranke da ne prisustvuju današnjoj sednici - rekao je Popović.

Da je sazivanje sednice za jučerašnji dan ciničan potez i provokacija radikalske vlasti u Kikindi smatra i Dragan Čobić, odbornik G17 plus.

- Podržali smo poziv DS da ne prisustvujemo današnjem zasedanju, jer je krajnje neprimereno da se sednica održava na dan kade se obeležava godišnjica ubistva premijera - kaže Čobić.

Uvažavajući uspomenu na premijera Đinđića i obrazloženje odbornika DS da su članovi ove stranke juče trebalo da budu na komemorativnim skupovima, Dragomir Pudar iz DSS smatra da je DS ranije trebalo da obavesti ostale stranke o svojoj nameri da napusti sednicu.

- Odbornici DS već nekoliko puta napuštaju sednice pozivajući ostale da to učine, iako nas prethodno nisu obavestili niti su nam dali obrazložen predlog. Za njihovu nameru mi saznajemo tek na sednicama. Mislimo da to nije korektno. Zbog toga smo ostali na zasedanju. Pored toga, jučerašnji dan je, ipak, redovan radni dan i mi smo ostali na sednici, uz uvažavanje uspomene na Zorana Đinđića - kaže Pudar.

U DSS i G17 donekle imaju isti stav o proglašenju Putina za počasnog Kikinđanina. Dragan Čobić iz G17 smatra da je to zamajavanje očiju javnosti, a Dragomir Pudar da će se na ovaj način devalvirati pomoć koju Rusija i Putin pružaju Srbiji.

- DSS izuzetno ceni sve što su Rusija i njen doskorašnji predsednik učinili za međunarodni položaj Srbije. Pomoć koja nam je iskazana u Savetu bezbednosti je nemerljiva. Međutim, moj lični stav je da SRS politizuje tu pomoć. Iako Putin zaslužuje poštovanje srpskog naroda, imam utisak da će se masovnim proglašavanjem za počasnog građanina u svim opštinama gde je SRS na vlasti, ta pomoć devalvirati - kaže Pudar.

SO Kikinda ima ukupno 39 odbornika. Većinu čini 16 iz SRS, po tri iz SPS i Pokreta „KI 39", i jedan bivši odbornik PSS. Opoziciju čini 14 odbornika: šest iz DS, četiri iz G17 plus - SVM, tri iz LSV i jedan iz PSS-a. Dva odbornika DSS nastupaju samostalno.

Menjali statut zbog Putina

Da bi proglasila Putina počasnim građaninom, vlast u Kikindi morala je da menja statut SO. Tako je omogućeno da se ta počast može ukazati ne samo onima koji su zaslužni za razvoj Kikinde već i ličnostima koji su doprineli boljitku Srbije. Izmena Statuta usvojena je sredinom decembra prošle godine, uz ocenu većine stranka da je to isključivo politička odluka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.