Sednica bi mogla 14. februara

Izvor: B92, 09.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sednica bi mogla 14. februara"

Novi Sad, Beograd -- Predsednik Skupštine izjavio je da bi sednica parlamenta mogla da bude održana 14. februara, ako se s tim slože poslaničke grupe.

Predsednik skupštine Oliver Dulić rekao je da sednica na kojoj bi Boris Tadić bio inaugurisan za novog predsednika, a posle čega bi se raspravljalo o zahtevu 144 poslanika da se "parlament odredi prema dolasku Misije EU na Kosovo bez nove rezolucije ali i o potpisivanju sporazuma o pridruživanju EU", mogla da bude održana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u četvrtak, 14. februara.

On je za "Blic" kazao da će to u ponedeljak predložiti šefovima poslaničkih grupa.

Dulić je rekao da istog dana moralo bi da zaseda i Vlada Srbije, kao i da bi RIK, do tada, trebalo da proglasi konačne rezultate predsedničkih izbora.

"Primio sam zahtev za zakazivanje vanrednog zasedanja potpisan od 144 poslanika i dužan sam da odredim datum zasedanja. Konsultacije sam zakazao za ponedeljak. Prvo bi trebalo da bude održana svečana sednica inauguracije predsednika Srbije, a zatim bismo krenuli u raspravu po tekstu koji je predložen. Međutim ta sednica ne može da počne bez prethodnog mišljenja Vlade koja je dužna da vodi spoljnu politiku", rekao je on.

Dulić je naveo da smo oko Kosova uvek postizali konsenzus.

"O strateškom pravcu prema EU takođe bi trebalo da postignemo konsenzus. Zato je bilo važno da se pokrene debata a ne da se preglasavamo. Predložiću to u ponedeljak. Na sastanku šefova poslaničkih grupa donećemo odluku, ali mislim da je ponuda razumna i da predstavlja doprinos smirivanju tenzija", kazao je predsednik parlamenta.

"Kada je reč o EU, duboko sam uveren da je to jedini pravac kojim ova zemlja mora da se kreće, da moramo da idemo mnogo brže i hrabrije. Svaki drugi pravac za Srbiju je potpuno pogrešan i vodio bi do izolacije i ekonomskog propadanja. Na kraju bismo ostali i bez EU i Kosova. To bi bila katastrofalna politika i to treba izbeći tako što ćemo ta dva pitanja odvojiti", kazao je Dulić.

Upitan da li bi mogao da bude na čelu parlamenta koji odluči da se ne potpisuje sporazum o pridruživanju sa EU, on je odgovorio da su i premijer i on izabrani od iste većine.

"Ukoliko se na bilo koji način odstupi od principa na kojima je Vlada zasnovana - a to su i državna politika o Kosovu koja se poštuje, ali i stav da država ide ka EU - ukoliko neko od nas ne poštuje program plašim se da ta većina neće postojati".

On je naveo da ukoliko se ne postigne dogovor, vlada ne može da opstane, bar ne u ovom sastavu.

"Ukoliko se ne nađe zajednički stav ne možemo da govorimo da postoji vladajuća koalicija. Premijer je rekao da neće da zakaže sednicu jer u vladi postoji duboko neslaganje, ali ono postoji i u parlamentu. Ne vidim razlog zašto bih ja morao da zakažem sednicu na kojoj bi se to neslaganje videlo a da on ne može da zakaže sednicu".

"Radi se o temama oko kojih ne može da se očekuje da će biti bilo kakvog preglasavanja. Od istorijskog značaja je da potpišemo sporazum jer tim potpisivanjem politički potvrđujemo želju ogromnog broja koji želi u EU što je bio i razlog da ogroman broj građana podrži Borisa Tadića. Svako menjanje kursa oko Kosova i EU je protivno i volji građana", kazao je predsednik Skupštine Srbije.

"Sednica Vlade ako se steknu uslovi"

Ministar prosvete Srbije Zoran Lončcar izjavio je da će naredna sednica Vlade Srbije biti održana kada je zakaže premijer Vojislav Koštunica, koji je jedini nadležan za to.

Lončar je rekao da " ako se steknu uslovi" sednica može biti održana, kao što je najavljeno u četvrtak, 14. februara.

Odgovarajući na pitanje da li će Vlada Srbije opstati, Lončar je naveo da je najvažnije da se obezbedi zaštita teritorijalnog integriteta i suverenitita.

"Ja, kao član Vlade, želim da verujem da će sve ličnosti u političkom životu dati maksimalni doprinos da se takav cilj ostvari", kazao je on.

Korać: Izlaz iz krize u vanrednim izborima

Žarko Korać (FoNet, arhiva)

Predsednik Socijlademoratske unije i republički poslanik Žarko Korać izjavio je da bi "realan izlaz" iz sadašnje krize vladajuće koalicije bio da Demokratska stranka iznudi vanredne parlamentarne izbore u Srbiji.

U intervjuu novosadskom "Građanskom listu", Korać je rekao da je "zapanjujuće" što se to još nije dogodilo, navodeći da je "najmanje što se moglo očekivati da ministri iz DS-a i G17 plus podnesu ostavke i tako iznude krizu vlade, jer imaju većinu".

"Ili da se Boris Tadić pojavi na televiziji i kaže građanima da su blokirane i Vlada i Skupština, te da su vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz. Zašto to DS nije uradio - teško je reći. I to govori o nedostatku čvrstine te stranke", kazao je Korać.

On je ocenio da lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić "ima problem", jer je veliki broj glasova koje je dobio za njega obavezujući i da je "potpuno jasno" da su za Tadića glasali mnogi koji inače to ne bi učinili.

Prema Koraćevim rečima, ti ljudi Tadiću neće oprostiti ukoliko ne krene putem evropskih integracija, boljeg života, veće zaposlenosti i stabilnosti Srbije.

On je naveo da ga je iznenadila Tadićeva reakcija kada je u pobedničkom govoru napao Liberalno-demokratsku partiju, zbog toga što mu nije pružila podršku na predsedničkim izborima, ocenjujući da je "potpuno je jasno da je 70 do 80 odsto birača LDP-a u drugom krugu glasalo za Tadića".

"U Beogradu je u prvom krugu pobedio Nikolić, a u drugom Tadić sa oko sedam odsto prednosti. Odakle su došli svi ti glasovi, kad u Beogradu nema manjinskih stranaka? DS bi svakako volela da ne dođe u situaciju da joj treba podrška LDP-a za formiranje vlade, ali može im se desiti da će to morati da učine", rekao je Korać.

On je naveo i da su izbori za novog narodnjačkog lidera ustoličili Tomislava Nikolića i ocenio da je premijer Koštunica "dvostruki gubitnik", jer nema podršku u javnom mnjenju, a nema više ni mesto gde bi se pozicionirao na političkoj sceni Srbije.

"Na proevropskoj strani učvrstio se Boris Tadić, a na nacionalističkoj Tomislav Nikolić. A Koštuničina priča 'i evropsko i nacionalno' je propala, i on se sada sasvim jasno pokazao kao antievropejac", kazao je Korać.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.