Sedmoro zaraženo virusom zapadnog Nila

Izvor: Glas javnosti, 12.Sep.2012, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmoro zaraženo virusom zapadnog Nila

BEOGRAD - Na Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 36 pacijenata pod sumnjom da su zaraženi virusom zapadnog Nila, a infekcija je dokazana kod sedam bolesnika, izjavio je direktor tog instituta Dragan Delić.

Delić je rekao da nema razloga za paniku, ali da su briga i ozbiljnost neophodni. Na pitanje da li predstojeći pad temperature može pozitivno da utiče na povišenje zaraženog broja ljudi, Delić je objasnio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u pitanju bolest sezonskog karaktera i da sa hladnim mesecima neće biti komaraca, pa samim tim ni vetra, ni transmisije.

"Ali ova bolest ostaje među zaraženim životinjima. Ova infekcija je ušla u našu populaciju i sredinu i ova priča će se ponavljati narednih godina", rekao je Delić.

On je dodao da za medicinare nije bilo dilema da li će se virus zapadnog Nila jednog dana pojaviti u Srbiji, već da su bili u dilemi kada će se to desiti. Delić je za RTS objasnio i da za taj virus ne postoji antivirusni lek, već da terapija pomaže bolesniku da prebrodi taj kritični period.

Prema njegovim rečima, većina inficiranih tu bolest preleži bez simptoma.

Samo 20 odsto inficiranih ima kliničku sliku koja podseća na grip - povišena temperatura, glavobolja, osip, uvećane limfnih žlezdi, a da samo jedan od 100 ili 150 inficiranih ima težu formu - infekciju moždanica, koja je po pravilu benignog toka ili infekciju samog mozga, što je mnogo opasnije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.