Sedeljke začas pretvore u žurke

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedeljke začas pretvore u žurke

Studentski domovi u Nišu su uvek bili sinonim za mesta u kome se mladi ljudi dobro zezaju i prave najbolje žurke. Šale i sada ima, mada stanari kažu da uprava čini sve da im uništi slobodu. Nema više žurki do ranih jutarnjih časova, ilegalci su proterani, portiri kao policajci kontrolišu ko ulazi i izlazi iz doma. Međutim, mladost je jako snalažljiva pa se desi da od sedeljke u sobi začas nastane žur, a da kreveti završe u hodniku.

- Članovi uprave su vrlo kreativni u uništavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slobode. Žurke su nam skratili do ponoći, tek na naše insistiranje nam dozvole do jedan čas i to u TV sali. Dobro, snađemo se mi, i od sedeljke u sobi može jako brzo da nastane žurka. Međutim, portir brzo reaguje i opomene nas da moramo da je prekinemo zbog buke. Pre neko veče nisu dozvolili kolegi da unese alkohol u dom. Želeo je da proslavi što je dobio američku vizu, odnosno što ide u Ameriku da radi kao spasilac. Strašno! Čovek nije hteo da slavi uz sokove - priča student slikarstva Igor Krstić iz Pirota, koji dve godine stanuje u Studentskom domu kod Pravnog fakulteta.

Njegov kolega Miloš Momirović, student mašinstva iz Smedereva, dodaje da imaju sve što je neophodno za dobar provod.

- U sobi 210 je štab za organizaciju žurki. Imamo zvučnike, pojačala, moj kompjuter se nosi u TV salu za muziku. Imamo rasvetu, pravi lajtšou! Kad je lepo vreme skupimo se ispred Doma, sviramo na gitari, pevamo. Onda nas isteraju zbog buke pa odemo u obližnji park. Moramo da se snađemo. Zimus smo pravili maskembal u hodniku. Bilo je dobro, čak nam je i portir malo progledao kroz prste. Sjajne žurke smo pravili i decembru kad su se iseljavali stari, a useljavali novi studenti - smeje se Miloš.

Slične primedbe na stog režim života imaju i stanari Studentskog doma kod Medicinskog fakulteta. Kažu da više nema pravih žurki, da je uvedena disciplina.

- Kad sam ja bila brucoš, Dom je bio sjajno mesto za život. Stalno se nešto dešavalo, bilo je živo. Na sve strane su bili ilegalci, koji su znali sjajno da organizuju provod. Nišlije su dolazile na naše žurke. Više nema nijednog ilegalca. Sad je mirno, tek po neka sedeljka. Ovde sad žive ozbiljni studenti koji stalno uče. Uglavnom su studenti medicine. Ne daju nam da pravimo buku duže od ponoći. Interesantno je da su prošle godine problem oko buke pravili i stanari iz zgrade preko puta Doma. Pre pet, šest godina nikad se nisu žalili, ali sada im smeta jaka muzika. Verovatno su ostarili - veli Ivana Kutlešić iz Velikog Gradišta, studentkinja šeste godine Medicinskog fakulteta. Budućim lekarima Ivici Miloševiću iz Bora i Saši Orloviću ne smeta mnogo što nema urnebesnih žureva.

- Stalno se družimo, pravimo sedeljke. To je i bolje za upoznavanje i druženje. Bitno je da u Domu ima lepih devojaka. Vranjanke su bez premca najlepše - tvrdi Saša. Njegovom kolegi Ivici se najviše dopadaju Paraćinke.

Bračni par u Domu

U Studentskom domu kod Medicinskog fakulteta svoje gnezdo su svili bračni par Marina i Stevica Nikolić iz Vlasotinca. Marina studira pedagogiju, a Ivica medicinu. Imaju i sina Dušana od pet godina koji ne živi sa njima.

- Nema šanse da u ovoj maloj sobi sa nama živi Dušan. On dođe na dva, tri dana i ne može da izdrži u ovom malom prostoru. On je kod bake i deke u Vlasotincu. Nema ko da ga čuva dok smo mi na predavanju. Čuli smo da je pre desetak godina ovde u Domu živela studentkinja sa malom ćerkicom. I da su je svi redom čuvali - priča Marina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.