Sedam decenija šabačke medicinske škole

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija šabačke medicinske škole

Medicinska škola "Dr Andra Jovanović" u Šapcu obeležava 70 godina rada. Pored duge tradicije, ova ustanova ubraja se u najuspešnije i najopremljenije škole ovog tipa u Srbiji.
U čuvenoj "zelenoj školi" menjale su se generacije medicinara koji danas primenjuju znanje na svetskim klinikama, ali je misija u službi humanosti ostala ista. Posle 70 godina, šabačka medicinska škola spoj je tradicionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i modernog.

Na prostoru od šest hiljada kvadratnih metara, ima samo 14 učionica. Ostalo su kabineti za
savremenu nastavu, od biohemijske laboratorije do dnevne bolnice.
"Radimo u kabinetima zdavstvene nege, tj. simuliramo ono što bismo radili u bolnici", kaže učenica Jovana Vuković.
Da znanje steknu u šabačkoj medicinskoj školi, učenici dolaze i sa juga Srbije. Samo ove godine, osvojili su četrdesetak nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, o čemu svedoče fotografije u hodnicima.

Modernu nastavu u školi organizuje stručni kolektiv sa više od dvadeset lekara.
"To su razlozi dobrih rezultata koje naši učenici postižu, kako u sferi rada, kada se zaposle, mogu posle škole odmah da se uključe u proces rada, tako i za učenike koji sa dobrim rezultatima upisuju državne i privatne visoke škole i fakultete", ističe Aleksandar Pajić, direktor Medicinske škole "Dr Andra Jovanović".
Jedna od najbolje ocenjenih škola u Srbiji ima i svoju himnu, bioskop, razglasnu stanicu i posebno aktivan učenički parlament. Sve što  se od kozmetičkih sredstava proizvede u laboratorijama, odlazi u humanirne svrhe.
Svake godine, prema rečima Marije Veselinović, pripremaju za određen broj kolektiva poklone za 8. mart, kao i za Savez invalida, Savez slepih…
"Humaniratna akcija pomoći Narodnoj kuhinji kod nas se uspešno organizuje od 2010. godine", rekla je Aleksandra Gajić, predsenica učeničkog parlamenta, "i u nizu ovih lepih dešavanja predstoji nam akcija ‘Škola otvorenog srca’."
U akciji đačkog parlamenta, ispred škole je postavljena bista dr Andre Jovanovića, zadužbinara i dobrotvora koji je zgradu ostavio šabačkoj deci a namera rukovodstava je da se iduće godine školska zgrada potpuno rekonstruiše.
rts.sabac@rts.rs 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.