Sećanje na žrtve zločina u Kravici

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve zločina u Kravici

U Kravici kod Bratunca služen je parastos za 158 Srba iz ovog mesta i susednih zaselaka. Samo na Božić 1993. muslimanske snage su u Karvici ubile 49 meštana i vojnika. Za zločine, ni 27 godina kasnije niko nije odgovarao.
Tomka Milošević je 1993. izgubila devera i dva zeta. Kaže da je taj dan trebalo da bude dan radosti. 

Kada je pitate kako je bilo, Tomka Miloševićodgovara: "Nikako, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo je najcrnje, najgore."
U selu je u vreme napada bio i Jovan Nikolić. Kaže da je u Kravici tada bilo oko 2.000 meštana.
"Ubili su 49 civila i vojnika, uglavnom civila, nejači, žena. Opljačkali i popalili 690 kuća", kaže Jovan Nikolić.
Dvadeset sedam godina kasnije ovi ljudi pitaju gde je pravda, gde su odgovorni i zašto pravosuđe BiH nema odgovore na ova pitanja.
"Koristimo priliku da se kao porodice poginulih, nestalih javno obratimo institucijama BiH, a to je pravosuđu BiH, sudu, tužilaštvu i da kažemo da smo nezadovoljni, da nema reči kojima bi opisali svoje nezadovoljstvo", rekla je Radojka Filipović, predsednica organizacije poginulih.
Srpski član Predsedništva Milorad Dodik kaže da je zločin u Kravici velika sramota pravosuđa BiH.
Srebrenica, kaže osim što je bila mesto velikog stradanja postala je i mesto velike manipulacije žrtvama što pokazuju i dokumenati Vlade Velike Britanije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.