Sećanje na stradanje Jevreja u Zasavici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na stradanje Jevreja u Zasavici

ZASAVICA -

U mačvanskom selu Zasavica danas je kraj spomen-obeležja održan komemorativni skup povodom stradanja 1.057 Jevreja u tom mestu u Drugom svetskom ratu.

Na njivi poljoprivrednika Lazara Ljubićića kraj Save nacisti su 12. i 13. oktobra 1941. godine masovno streljali Jevreje, koji su bili uglavnom izbeglice iz Austrije i Nemačke, a predratna Jugoslavija ih je primila, dok to nije učinila nijedna susedna zemlja.

Na spomen-obeležje položeni su venci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i cveće, a u slavu stradalih održan je hebrejski i pravoslavni obred, dok je o tom tragičnom događaju govorio zamenik predsednika Gradske skupštine Sremske Mitrovice Zoran Miščević.

Lazar Ljubičić više nikada tu njivu nije obrađivao, već je tu zasadio šumu. U svojoj kući on je skrivao i jednu jevrejsku porodicu i spasao je sigurne smrti i za te zasluge dobio je najveća priznanja izraelske vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SEĆANJE NA STRADANJE JEVREJA U ZASAVICI

Izvor: Kurir, 13.Okt.2010

SREMSKA MITROVICA - U mačvanskom selu Zasavica održan je kraj spomen-obeležja komemorativni skup u znak sećanja na stradanje 1.057 Jevreja u tom mestu u Drugom svetskom ratu...Na njivi poljoprivrednika Lazara Ljubičića kraj Save nacisti su 12. i 13. oktobra 1941. godine masovno streljali Jevreje,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.