Sećanje na pobedu

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na pobedu

Fotografije i dokumentarni materijal posvećen Drugom svetskom ratu i oslobođenju Beograda 1944. godine, predstavljene na izložbi "Sećanje na pobedu" u Domu Vojske Srbije. Najveći deo eksponata potiče iz arhive heroja Sovjetskog Saveza i narodnog heroja Jugoslavije generala Vladimira Ždanova.

Povodom obeležavanja 65 godina od pobede nad fašizmom, u Centralnom domu Vojske Srbije otvorena je izložba "Sećanje na pobedu", na kojoj su predstavljene fotografije i dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << materijal posvećen Drugom svetskom ratu i oslobođenju Beograda 1944. godine.

Najveći deo izloženih eksponata potiču iz lične arhive komandanta Četvrtog gardijskog mehanizovanog korpusa Crvene armije, general-pukovnika Vladimira Ivanoviča Ždanova, heroja Sovjetskog Saveza i narodnog heroja Jugoslavije.

Vojnici i jedinice pod njegovom komandom, zajedno sa borcima Narodno-oslobodilačke vojske, učestvovali su u operacijama za oslobođenje Beograda.

"Danas, nakon 65 godina, želimo da se ovakve slike nikad ne ponove i da ih stavimo na uvid javnosti kako bi mlada pokolenja imala priliku da vide kolike su žrtve podneli oni koji se bore protiv fašizma", rekao je na otvaranju izložbe ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Postvaku je organizovala ambasada Rusije u Beogradu, uz podršku Ministarstva odbrane. U opremnju postavke učestvovo je i Centralni muzej Oružanih snaga Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

"Nije slučajno što je veći deo izložbe posvećen oslobođenju Srbije i bitkama za Beograd. To su ekskluzivni materijali i povezani su sa imenom oslobodioca Beograda, komandanta Četvrtog mehanizovanog korpusa, generala Vladimira Ždanova", kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Istorija rata nije mrtvi teret prošlosti, ističe Konuzin dodajući:

"U obavezi smo da se osvrćemo na njene lekcije i danas, prilikom razmatranja aktuelnih pitanja svetske politike i međunarodnih odnosa."

Izložbu povodom 65. godišnjice pobede nad fašizmom, u Domu Vojske Srbije, publika može da pogleda do 12. maja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.