Sećanje na masakr

Izvor: Kurir, 06.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na masakr

BEOGRAD - U Srbiji se danas obeležava 68. godišnjica bombardovanja Beograda i napada na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu. Tim povodom Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji

HITLEROVA OSVETA

Nemački feldmaršal Fon Klajst rekao je na suđenju posle rata da je Hitler naredio da se Beograd razori, jer je bio razjaren vestima o demonstracijama u Beogradu 27. marta protiv potpisivanja Trojnog pakta.

- Vazdušni napad na Beograd 1941. imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko s ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete - svojevremeno je izjavio Fon Klajst.

 LEŠEVI POSUTI CVEĆEM

U poverljivom izveštaju Komandi kopnene vojske 16. aprila 1941. pukovnik Rudolf Tusen, nemački vojni ataše, opisao je tragične posledice bombardovanja Beograda.

„Već prilikom prvog bombardovanja nemačkih vazdušnih snaga Beograd je bio onesposobljen za život, uništena su električna i vodovodna postrojenja, a bombe su već do podneva 6. aprila izbacile iz upotrebe sva preduzeća od važnosti za snabdevanje. Leševi koji su se nalazili svuda naokolo pružali su, usled većinom jakih sakaćenja, jezivu sliku, a mrtvi su ostali danima da leže na ulici posuti samo cvećem“, napisao je Tusen, navodeći da je reč o 4.000 poginulih.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.