Sebastijan Kurc zabrinut zbog Malorusije

Izvor: B92, 19.Jul.2017, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sebastijan Kurc zabrinut zbog Malorusije

Beč -- Ministar spoljnih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-a izjavio da je zabrinut zbog provokativne retorike iz Donjecka kao i plana o novoj državi.

Kako je AFP juče preneo, proruske snage na istoku Ukrajine koje ne priznaju zvanični Kijev, saopštile da stvaraju novu "državu"- Malorusiju na teritoriji Ukrajine. "Zabrinut sam zbog provokativne retorike koju smo čuli od Donjecka", izjavio je Sebastijan Kurc.

On je pozvao strane u sporu da se uzdrže od bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kakvih zapaljivih izjava koje mogu da ugroze primenu sporazuma iz Minska i da dovedu u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Istovremeno, pozivam strane da se kostruktivno posvete postojećim pregovaračkim formatima, posebno onim u trilateralnoj Kontaktnoj grupi, da izraze svoje interese i reše konkretna pitanja koja se tiču ljudi koji žive na istoku Ukrajine", zaključio je Kurc.

Kako je ranije preneo Tass, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da je ideja o uspostavljanju Malorusije lična inicijativa lidera DNR Aleksandra Zaharčenka.

"Izjava Zaharčenka o Malorusiji je njegova lična inicijativa. Moskva je za to čula iz medija. Ostajemo posvećeni Minskim sporazumima", istakao je Peskov.

Kako je naveo AFP, država bi trebalo da se formira posle referenduma, a zvala bi se Malorusija, što je ime iz carskog doba Rusije i korišćeno je da opiše prostor današnje Ukrajine.

Zaharčenko je izjavio danas da je situacija u Ukrajini dospela u bezizlazan položaj, a da je izlaz iz njega stvaranje nove države, Malorusije, na prelazni period do tri godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.