Scenario za film šarlatana Trampa  Majn kampf

Izvor: B92, 08.Feb.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Scenario za film šarlatana Trampa " Majn kampf"

Ekspert za nacizam Ron Rosenbaum ocenjuje da postoje velike sličnosti između američkog predsednika Donalda Trampa i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

On je naveo su obojica do političke moći stigli blefiranjem i kritikovanjem establišmenta koji nije znao kako da ih uvede u normalu.

Autor koji je napisao delo Objašnjavajući Hitlera: Potraga za osnovama njegovog zla, nije želeo da Trampa uporedi sa Hitlerom u periodu predsedničke kampanje, ali su se stvari posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegove pobede promenile.

“Sada su Tramp i njegovi poslušnici u vozačkom sedištu, pokušavaju da poziraju kao respektabilni činioci američke politike, a njihovi pogledi na to su iz scenarija koji je napisan na nemačkom. Taj scenario je knjiga Majn kampf“, naveo je Rosenbaum.

Prema njegovim rečima, vladajuće snage u Nemačkoj nisu znale kako da se suprostave Hitleru, tako da je on veoma lako stigao do vlasti.

“Hitler je taktiku blefiranja koristio na maestralan način. Vajmar nije znao šta da radi, pretvarao se da je Hitler normalan. Hitlerova metoda je bila da govori laži dokle god želi, do tačke kada je bilo kasno. Tramp je definisao lažiranje i učinio normalnim laži i smanjivanje očekivanja od istinitosti. Trampova besramna lažljiva usta su nam izgledala smešno da nismo mogli da ga shvatimo ozbiljno. Dok nismo“, istakao je Rosenbaum.

Istakao je i da postoje glasine da Tramp pored kreveta čuva Hitlerove govore, kao i da ima tajnu strategiju.

“Osim gafova koji su tu da skrenu pažnju, postoji jedan deo koji ga je doveo ka uspehu – ne možete da se suprostavite Trampu jer ne znate na kojoj strani on stoji. Ne možete ga okriviti, on samo nije shvaćen ozbiljno i to mu je dozvolilo da isklizne iz klupa normalnog američkog kandidata. Šarlatan je pobedio. Opet“, zaključio je Rosenbaun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.