Savi Damjanovu nagrada Art-Anima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savi Damjanovu nagrada "Art-Anima"

Pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov, ovogodišnji je laureat nagrade "Art-Anima", koja se u okviru istoimenog Festivala fantastične književnosti već pet godina dodeljuje za doprinos promociji te vrste proznog stvaralaštva.

Nagrada se Damjanovu dodeljuje za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji, navedeno je u obrazloženju.

Analizirajući mnogobrojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, svojim naučnim radom Damjanov je ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.

Delo Save Damjanova nezaobilazni je književnoteorijski uvid u istoriju srpske književne fantastike, pri čemu naročito važne segmente njegovog delovanja čine naučne studije i urednički poduhvati.

Značaj rada Save Damjanova na promociji srpske književne fantastike nije omeđen samo okvirima domaće književne scene te je antologija "Postmoderna srpska fantastika" 2004. godine doživela je izdanje na ukrajinskom jeziku i proglašena za najbolju stranu knjigu objavljenu u Ukrajini te godine, ističu organizatori festivala "Art-Anima".

Književnoistorijsko i kritičarsko-esejističko interesovanje i posvećenost fantastici Damjanov je potvrdio i svojim beletrističkim delom, a neke od njegovih priča uvrštene su u antologijske izbore.

Damjanovu će nagrada "Art-Anima" biti uručena 2. juna u klubu galeriji "Polet" u Beogradu u okviru 5. Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" i tom prilikom biće upriličen i razgovor sa laureatom, koji će voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nagradu "Art-Anima" do sada su dobili Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Savi Damjanovu nagrada "Art-Anima"

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2018

Pisac, esejista, istoričar književnosti i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov, ovogodišnji je laureat nagrade "Art-Anima", koja se u okviru istoimenog festivala fantastične književnosti već pet godina dodeljuje za doprinos promociji te vrste proznog stvaralaštva...Nagrada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.