Savetnik kancelara Šolca: Bez reforme EU nema proširenja

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 17:48

Savetnik kancelara Šolca: Bez reforme EU nema proširenja

Proširenje EU je moguće samo ako ovaj proces bude praćen reformom Unije, izjavio je Jorg Kukies, državni sekretar u nemačkoj vladi.

“Nemačka će pristati na pristupanje novih država članica samo ako ovaj proces bude praćen reformom EU, kako se ne bi ugrozila sposobnost EU da deluje”, rekao je Kukies državni sekretar u nemačkoj vladi i najviši savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas evropski portal Euraktiv, citirajući izjavu datu na konferenciji u Berlinu u organizaciji portala.

Prema njegovim rečima, uspeh reforme EU bi se svodio na "koliko teško pregovaramo” i "koliko jasno komuniciramo da ćemo proširenje dozvoliti samo ako dođe do institucionalnih reformi”.

"Kao njemačka vlada, imamo vrlo jasne stavove o tome, a odgovor je da nam je potrebna institucionalna reforma, bar istovremeno sa proširenjem“, kazao je on.

Kancelar Šolc je, u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu krajem avgusta, rekao da ugovori "nisu isklesani u kamenu“ i da je potrebno da se pređe sa jednoglasnog na većinsko glasanje u oblasti spoljne ili poreske politike, nešto što se može napraviti u okviru postojećeg ugovora EU.

Za Nemačku je važno da EU bude reformirana, a koalicioni sporazum čak obavezuje vladu da se zalaže za razvoj EU kao evropske federacije.

Euraktiv precira da je nemačka vlada je od tada usvojila "pragmatičniji“ pristup, koji traži institucionalnu reformu u okviru postojećeg sporazuma.

Ako ne bude moguće promeniti ugovore EU, ovo bi ipak predstavljalo „ogromnu dalekosežnu institucionalnu reformu“, rekao je Kukies.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.